Paabut: jaemüük suurenes tänu kasvanud tööhõivele ja palkadele

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annika Paabut.
Annika Paabut. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Swedbanki makroanalüütiku Annika Paabuti sõnul kasvas novembris jaemüük enim toidukaupade, alkohoolsete jookide ja tubakatoodete spetsialiseeritud kauplustes, suurenedes läinud aasta sama ajaga ligi 19 protsenti.

Paabuti sõnul oli müügi suurenemine tingitud ühelt poolt toidukaupade hinnatõusu aeglustumisest ning teisalt ka majapidamiste paranenud eelarvetingimustest - kasvanud on nii hõive kui ka palgad.

Teisalt võib olla oma osa ka pühadeootusel - selleks otstarbeks üritati säästa, et kingitusteks/pidustusteks piisavalt vahendeid jääks, hindas analüütik.

«Selle aasta viimaseks kuuks ootame jaemüügimahtude kasvu jätkumist, mis enamjaolt on mõjutatud pühadehooajast ning aastatagusega võrreldes paremast tööturu olukorrast.

Samas võivad majapidamised siiski olla pühadeostude sooritamisel tagasihoidlikumad tulenevalt kasvavatest küttekuludest (soojus- ja elektrienergia hindade juba aset leidnud ning gaasi hinna oodatav tõus), ehkki ootamatult soe talv on küttekulude kasvu hoidnud oluliselt sobivamal tasemel.

Lisaks võib majapidamiste otsuseid mõjutada ka jätkuvalt segased arengud euroala riikides, mis võib kahandada majapidamiste tuleviku sissetulekuid kas vähendatud tööaja (ja palga) või kehvema tööturuolukorra näol kuna ka ettevõtted on pigem ettevaatlikud nii investeerimisel kui ka värbamisel,» märkis Paabut.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles