Hinnakasvu jäävad mõjutama volatiilsed naftahinnad

BNS
Copy
Naftahiiglase ExxonMobil naftaväli Iraagis.
Naftahiiglase ExxonMobil naftaväli Iraagis. Foto: Nabil al-Jurani / AP

LHV majandusanalüütiku Kristo Aabi hinnangul oli möödunud aasta hindade kasvus üks olulisemaid tegureid suurenenud sissetulekud, lähikuudel jäävad hinnakasvu mõjutama volatiilsed naftahinnad.

«Detsembris olid hinnatõusu komponendid veidi erinevad eelmistest kuudest, kuid nii kuu kui aasta kokkuvõttes püsis inflatsioon siiski mõõdukas. Püsivalt kiire palgatõusu toel on inimeste sissetulekud suurenenud ja see oli möödunud aastal üks olulisemaid tegureid hindade kasvus,» ütles Aab BNS-ile.

Paranevat elujärge iseloomustab analüütiku sõnul hästi fakt, et vaba aja veetmiseks mõeldud teenuste hinnakasv oli möödunud aastal kõige stabiilsem inflatsiooni kannustaja ja selle mõju oli tuntav ka detsembris.

Samuti mängis mullu olulist rolli toidukaupade hinnatõus, mis toetus esimesel poolaastal hüppeliselt kallinenud värsketele köögiviljadele. «Aasta lõpus köögiviljade mõju vähenes, sest kasutusele võeti tänavune rekordsuur põllumajandussaak, kuid kallinema hakkasid liha- ja teraviljasaaduste hinnad,» märkis Aab.

«Nafta hind püsis mullu läbivalt aastases võrdluses samal tasemel või madalamal kui 2018. aastal ja seetõttu oli kütuste panus hinnatõusu pigem negatiivne. Detsembris aga olukord pöördus, sest 2018. aasta lõpus kukkus nafta hind järsult ja lõi sellega võrdlushinna väga madalaks. Nii oli mootorikütuste hinnatõus detsembris taas märkimisväärne. Tasakaaluks kallinenud mootorikütustele odavnes detsembris elekter ja pärssivalt mõjus inflatsioonile ka veetariifide langus Tallinnas,» rääkis analüütik.

Nafta madal võrdlushind möödunud aasta algusest kestab Aabi sõnul veel mõned kuud, mistõttu saab järgmistel kuudel transpordikulutuste panus hinnakasvu olema märkimisväärne. «Kindlasti lisab nafta hinnale volatiilsust ka väga pingeliseks muutunud olukord Lähis-Idas. Kokkuvõttes peaks tänavune inflatsioon jääma lõppenud aastaga sarnasele tasemele või mõnevõrra tagasihoidlikumaks.»

Tarbijahinnaindeks tõusis statistikaameti andmetel 2019. aastal 2018. aasta keskmisega võrreldes 2,3 protsenti. Detsembris tõusid tarbijahinnad aastavõrdluses 1,8 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles