Märten Ross: on põhjust olla keskmisest optimistlikum

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märten Ross.
Märten Ross. Foto: Peeter Langovits

«Vastus on 50:60,» tõdes Eesti Panga endine asepresident, Soome Panga nõunik Märten Ross vastuseks küsimusele, kas kõige hullem Euroopa võlakriisis on möödas.

«Mina ütleks, et põhjust on olla keskmisest optimistlikum. Tegu on aga ikkagi pigem maratoni kui sprindiga,» lausus Ross. Tema sõnutsi ei ole päris õigeks osutunud kaks-kolm nädalat tagasi kõlanud väited, et kriisi lahendamiseks sõlmitud kokkulepetest ei piisa ning neist ei ole kasu.  «Kogu see strateegia (euro päästmise strateegia – toim) pole nii rumal, nagu üritatakse näidata,» lasus Ross.

Positiivne stsenaarium on tema kinnitusel see, et riigid jätkavad konsolideerimist. «Samas uskuda, et turud on nüüd täielikult rahunenud, ei saa ka kindlasti mitte. Selleks peaks ikka ülioptimistlik olema.»

Negatiivne stsenaarium tuleb Rossi kinnitusel poliitilistest tagasilöökidest. «Võidakse ju konsolideerida, makropoliitika võib toetada, aga kui on arvamine, et need poliitikad pole teostatavad, kui tulevad poliitilised probleemid, siis tuleb uus tagasiminek,» lausus Ross.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles