Prantsusmaa ja USA on kaubandussõja lävel

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Bruno Le Maire
Bruno Le Maire Foto: PHILIPPE WOJAZER / REUTERS

Prantsusmaa rahandusminister Bruno Le Maire kutsus täna USA-d üles mitte täide viima oma ähvardusi panna Prantsusmaale peale sanktsioonid tehnohiidude digimaksustamise eest. Ühtlasi hoiatas Le Maire Ühendriike vastumeetmete eest.

«[See] kaubandussõda poleks kellegi huvides ja ma kutsun meie ameeriklastest sõpru üles näitama tarkust ja mõistust pähe võtma,» ütles Le Maire AFP teatel intervjuus raadiokanalile France Inter.

USA president Donald Trump ähvardas eelmisel kuul karistada Pariisi uue maksu kehtestamise eest sellistele tehnoloogiahiiglastele nagu Netflix ja Amazon. Muu hulgas plaanib USA seada ülikõrged imporditariifid Prantsuse veinidele, meigitoodetele ja nahast käekottidele.

USA kaubandusametnikud korraldavad homme ehk teisipäeval avaliku kuulamise, et üksikisikud ja ettevõtted saaksid karistusmeetmeid kommenteerida.

Le Maire andis hoiatuse, et tariifide kehtestamisele järgnevad reaktsioonid. «Kui ameeriklased otsustavad selle ellu viia ja kehtestada digimaksule vastuseks sanktsioonid, siis sel juhul me reageerime,» ütles ta ja lisas, et plaanib rääkida oma USA kolleegi Steven Mnuchiniga veel täna.

Le Maire kirjutas ka USA kaubandusesindajale Robert Lighthizerile, et Prantsusmaale sanktsioone ei kehtestataks. «Kinnitan, et meie maks ei ole USA ettevõtete suhtes diskrimineeriv,» öeldi kirjas, mille koopia sai AFP.

Prantsusmaa kiitis eelmisel aastal heaks tehnoloogiaettevõtetele uue maksu oma riigis veebimüügi kaudu teenitud tulule. Isegi juhul, kui nende tehnogigantide peakorter asub mujal. See puudutab otseselt selliseid ettevõtteid nagu Google, Apple, Facebook ja Amazon.

Euroopa Liit ja OECD pole suutnud pärast aastaid kestnud vaidlusi jõuda kokkuleppele, kuidas leida ühtne digimaks kõikjal maailmas.

Hinnanguliselt jätavad Apple, Facebook ja Google praegu Euroopa Liidus maksmata 500 miljardi euuo ulatuses makse aastas. Iirimaa on teatanud aga, et tema majandus kukub kokku, kui netihiiud hakkaksid makse maksma kõigis neis riikides, kus nad tegelikult tulu teenivad. Asi on selles, et koguni pool kogu riigis kogutavast ettevõtte tulumaksust pärineb kümnelt globaalselt ettevõttelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles