Trump ähvardas Iraaki sanktsioonidega

BNS
Copy
US President Donald Trump speaks during a 'Evangelicals for Trump' campaign event held at the King Jesus International Ministry on January 03, 2020 in Miami, Florida. (Photo by JIM WATSON / AFP)
US President Donald Trump speaks during a 'Evangelicals for Trump' campaign event held at the King Jesus International Ministry on January 03, 2020 in Miami, Florida. (Photo by JIM WATSON / AFP) Foto: JIM WATSON/AFP

USA president Donald Trump ähvardas pühapäeval Bagdadit seninägematute sanktsioonidega, kui Iraagi valitsus peaks nõustuma parlamendi üleskutsega saata Ühendriikide väed riigist välja. 

Ühendriikidel on Iraagis äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastasel missioonil umbes 5200 sõdurit. Trump ütles pühapäeval, et USA vägede lahkuma sundimine tooks Iraagile kaasa palju karmimad sanktsioonid kui need, mille Washington on kehtestanud Iraanile. 

«Kui nad paluvad meil lahkuda ja kui me ei tee seda sõbralikul alusel, kehtestame neile sanktsioonid, mille sarnaseid nad ei ole varem näinud,» lausus USA president. «Iraani-sanktsioonid paistaksid nende kõrval mõnevõrra taltsad.» 

Iraagi parlament kutsus pühapäeval peetud erakorralisel istungil valitsust lõpetama USA juhitava rahvusvahelise koalitsiooni üksuste viibimine riigis võitluseks IS-i vastu.

Parlament kutsus ka valitsust keelama võõrvägedel kasutada Iraagi õhuruumi, samuti maismaad ja merepiirkondi.

Šiiade enamusega parlamendi istungile ei tulnud paljud sunniitide ja kurdide seadusandjad, ilmselt kuna nad on kokkuleppe tühistamise vastu.

Peaministri kohusetäitja Adel Abdel Mahdi, kes on nimetanud USA droonirünnakut poliitiliseks mõrvaks, on andnud mõista, et toetab USA vägede väljasaatmist. Tema sõnul on valikutena laual kohene väljasaatmine ja lahkumine ajakava alusel. 

Iraagi parlament hääletas USA vägede väljasaatmise poolt pärast seda, kui USA reedeses droonirünnakus tapeti Iraani revolutsioonikaardi kindral Qasem Soleimani ja Iraagi Iraani-meelseid rühmitusi koondava paramilitaarväe Hashed al-Shaabi asekomandör Abu Mahdi al-Muhandis ning veel kaheksa inimest. 

Trumpi sõnul on USA peamine baas Iraagis erakordselt kulukas. «Me ei lahku ilma, et nad meile selle eest tagasi maksaksid,» lausus Ühendriikide president. 

USA välisminister Mike Pompeo kasutas pehmemat tooni, märkides, et Iraagi rahvas tahab USA jätkuvat kohalolekut terrorismivastase kampaania pidamiseks. 

Iraagis tegutseb ka 500-meheline NATO väljaõppemissioon, mis on peatanud pärast Soleimani tapmist väljaõppe andmise, kuid on kinnitanud, et missioon jätkub. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles