Tallinna müüakse kvartalite kaupa

PM Majandus
Copy
Endine postimaja, mis vahetas hiljuti omanikku.
Endine postimaja, mis vahetas hiljuti omanikku. Foto: Sander Ilvest

​«Üks meie klient, kinnisvarafond vastas hiljuti tagasisidena ühele mu pakkumisele, et praegu on müüki nii palju, et ei jõua kõiki objekte analüüsida. Tundub nagu kogu Tallinn on müügis,» ütles Uus Maa ärikinnisvara tegevjuht Kristjan Ploompuu Äripäeva portaalile Kinnisvarauudised.

Müügibuumi põhjused on erinevad. «Osa tunnetab kriisieelset aega ja soovib teha exit'i enne kui midagi juhtub. Mõni otsib teist rahapaigutamise kohta, olgu see tingitud äripartneritega seotud muudatustest või isiklikest probleemidest nagu tervis,» lisas Ploompuu.

Danel Talpsepa sõnul on investorid tihti paika pannud konkreetse projekti ajakava, näiteks 5–10 aastat ja seejärel panevad objekti müüki ning teevad saadud vahenditest juba suurema investeeringu.

«Selle asemel, et raha niisama seisab, pannakse kuhugi likviidsesse varasse, et inflatsioon seda ei sööks. Kindlasti vaadatakse ka omakapitali tootlust, kui mõistlik see on. See on eri kinnisvara puhul erinev. Kui inimene sai nii 3–5 aastat tagasi head laenutingimused, seal võib omakapitali tootlus olla isegi 15–20 protsenti,» selgitas ta.

On ka neid näiteid, kus inimene väljub üldse kinnisvara ärist. Ploompuu teab juhuseid, kus inimesel on maksuvõlad, ta on sunnitud müüma. Ploompuu sõnul võetakse sel juhul sageli kasutusele sell and lease back müügitehing, kus raskustes omanik müüb oma kinnisvara ning jääb ise edasi üürnikuks.

Samuti on neid, kes näevad üürniku probleeme ette. «Miski mõjutab üürniku tegevusala, näiteks aktsiisitõus, ja investor peab seetõttu vajalikuks aegsasti minekut teha,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles