Vene naftatootmine saavutas nõukogudeaegse taseme (2)

PM Majandus
Copy
Lukoili töötaja Lääne-Siberi naftaväljal.
Lukoili töötaja Lääne-Siberi naftaväljal. Foto: SERGEI KARPUKHIN / REUTERS

Vene naftasaaduste toodang lõi Nõukogude Liidu järgse ajastu rekordi hoolimata OPECi naftakartelli kärpekokkuleppest, kirjutab Bloomberg.

Idanaabri naftatootmine kasvas üheteistkümnendat aastat järjest. Kuigi Moskva on üks 2016. aasta OPECi leppe arhitektidest, pole nad tootmiskärbete elluviimises oma sõna pidanud ning seetõttu on Venemaa sattunud oma partnerite surve alla.

Bloombergi andmetel ei pidanud Venemaa kokkulepitud tootmisplaanist kinni üheksal kuul kaheteistkümnest. Vene energiaministeerium on selgitanud «ületootmist» mitmete asjaoludega, alustades karmide ilmaoludega lõpetades tehniliste probleemidega pärast Družba naftajuhtme saastumist klooriga.

Venemaa tootis mullu 560,2 miljonit tonni naftat, mida oli eelnenud aastaga võrreldes 0,8 protsenti enam, selgub energiaministeeriumi andmetest. Päevaseks toodanguks teeb see 11,25 miljonit barrelit. Võrdluseks, 1987. aastal toodeti päevas 11,41 miljonit barrelit.

OPEC+ kokkuleppe kohaselt lubas Venemaa kärpida alates 2018. aasta oktoobrist päevatoodangut 228 000 barreli võrra. Selline jaotus muutub jaanuaris, kuna OPEC ja selle partnerriigid leppisid kokku täiendavates kärbetes.

Saudi Araabia energiaminister, prints Abdulaziz bin Salman on kutsunud kärpediili loominguliselt tõlgendavaid riiki kandma suuremat vastutuskoormat, kuna kuningriik piirab tootmist enim.

Venemaa on nõustunud esimeses kvartalis kärpima toodangut täiendavalt 70 000 barreli võrra 300 000 barrelile päevas, kuid idanaabri kalkulatsioonid ei hõlma mõnda naftakondensaati ja kergenaftat, mis eeldatavalt lihtsustab kärpe-eesmärkide täitmist.

Vene energiaminister Aleksandr Novak eitab selliste võtetega leppest kõrvalehiilimist. Kuigi Vene ametlik statistika ei edasta infot kõigi naftasaaduste mahtude kohta, teavitab ministeerium sellest analüütikuid, avalikkust ja OPECi partnereid.

Venemaa on ühtlasi seadnud kahtluse alla OPEC+ kärbete vajalikuse. Kui ministrid märtsis kohtuvad, on toodangut kärbitud juba enam kui kolm aastat, kuigi algselt pidi see piirduma kuue kuuga.

Kohtumisel võib Venemaa tõstatada leppest lahkumise küsimuse, ütles Novak detsembris telekanalile Rossija 24. «Kärped ei saa olla igavesed,» ütles Novak ja lisas, et Venemaa peab kaitsma oma turuosa ning võimaldama oma firmadel arendada uusi projekte. «Peame tasapisi otsustama [leppest] lahkumise,» ütles ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles