Jäämurdja Botnica sai kolmandaks suveks lepingu Kanada Arktikasse

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Botnica on TS Shipping OÜ multifunktsionaalne töölaev, mis lisaks jäämurdmistöödele on võimeline tegutsema ka offshore-toetuslaevana näiteks naftaväljadel ja tuukritöödel
Botnica on TS Shipping OÜ multifunktsionaalne töölaev, mis lisaks jäämurdmistöödele on võimeline tegutsema ka offshore-toetuslaevana näiteks naftaväljadel ja tuukritöödel Foto: TS Shipping

20. detsembrist kuni 20. aprillini osutab Botnica veeteede ameti tellimusel jäämurdeteenust Eesti rannikuvetes, suveks otsib laeva omanik TS Shipping talle muud tööd.

AS Tallinna Sadam kommunikatsiooniosakond teatas, et aktsiaseltsi tütarettevõte OÜ TS Shipping sai kinnituse Kanada firmalt Baffinland Iron Mines Corporation  multifunktsionaalse jäämurdja Botnica prahtimiseks ka 2020. aastal. Kahel eelneval suvel on Botnica Kanada Arktikas juba töötanud ning laevajuhid ja meeskond on omandanud paksus jääs töötamise kogemused. 

Eelmisel kahel aastal abistas Botnica Põhja-Kanada arktilistes vetes Panamax tüüpi kaubalaevu jääs rauamaagi ekspordil Milne Inlet sadamast avamerele. TS Shipping juhatuse esimehe Ülo Eero sõnul hindas Kanada partner Botnica poolt tehtud tööd väga heaks ja pikendas tellimust ka sel aastal perioodiks juuni lõpust kuni oktoobri lõpuni.

«Kui 2018. aastal toimus töö kahes osas ja Botnica käis Arktika jäävabal ajal Tallinnas, siis 2019. aastal jäi laev kolm nädalat kestnud jäävabaks perioodiks Baffini saarestikku ning abistas lisatööna Kanada teadlasi merepõhja ja arktiliste vete uuringute tegemisel,» teatas Eero.

Lepingu aastateks 2018-2022 sõlmisid TS Shipping ja Baffinland 2018. aastal, kuid seda tuleb iga-aastaselt pikendada. Baffinland Iron Mines Corporation on Kanada kaevandusettevõte, mis tegeleb rauamaagi kaevandamisega Baffini saarel Põhja-Kanadas.

Lisaks rauamaaki eksportivatele laevadele eskort- ja jääseirelaeva teenustele teeb Botnica selles ökoloogiliselt väga tundlikus piirkonnas reostusseiret ja osutab vajadusel hädaabi teenuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles