Vene oligarhid kaotasid kümnendiga miljardeid

PM Majandus
Copy
Oleg Deripaska
Oleg Deripaska Foto: Sergei Savostyanov/Sergei Savostyanov/TASS

Venemaa ärimehi on kümnendi jooksul raputanud naftahinna kõikumised, rubla kukkumine ja lääneriikide sanktsioonid. Forbes koostas nimekirja miljardäridest, kes võtsid kümnendiga vastu suurimad kaotused. Esikoha pälvis Oleg Deripaska, kelle varade väärtus kukkus aastatega nelja miljardi dollari võrra

Oleg Deripaska

2010. aastal oli Oleg Deripaska varade väärtus 10,7 miljardit dollarit, kuid nüüdseks on see langenud nelja miljardi võrra, ulatudes detsembri lõpul 6,7 miljardi dollarini. Kusjuures kümnendi tipphetkel oli Deripaska varade väärtus 16,8 miljardit dollarit. 

Varade kukkumise taga on USA sanktsioonid, mis seati Deripaskale endale ning tema kaheksale ettevõttele. Ettevõte En+ eemaldati küll sanktsioonide alt, ent Deripaska pidi oma osalust ettevõttes vähendama 70 protsendilt 44,95 protsendini.

Vladimir Jevtušenkov

Jevtušenkovi varade väärtus on kukkunud 2010. aasta 7,5 miljardilt dollarilt 2,1 miljardini. AFK Sistema nõukogu esimeest tabas hoop, kui teda süüdistati rahapesus seoses naftatootja Bashnefti aktsiate omandamisega. Kohtuasja tagajärjel läksid AFK Sistemale kuulnud Bashnefi aktsiad riigi omandusse. 2017. aastal tabas Jevtušenkovit järjekordne kohtuasi, kui Rosneft ja Bashneft nõudsid 100 miljardit rubla kompensatsiooni aastate eest, mil Sistema ettevõtteid omas.  

Vladimir Jevtušenkov
Vladimir Jevtušenkov Foto: POOL New/REUTERS

Igor Zyuzin

Igor Zyuzini varade väärtus langes kümne aastaga 6,4 miljardilt dollarilt 0,5 miljardi dollarini. Zyuzini ettevõte Mechel PJSC sattus 2015. aastal 6,1 miljardi dollari ulatuses võlgadesse, millest suurem osa kuulus Sberbankile, Gazprombankile ja VTB-le. 2016. aastal lepiti kokku võlgade rekonstrueerimises, mis lõpetati 2017. aastal.

Igor Zyuzin
Igor Zyuzin Foto: Sergei Karpukhin/Sergei Karpukhin/TASS

Mihhail Prohhorov

Prohhorovi varade väärtus kukkus kümne aastaga 13,4 miljardilt dollarilt 11,1 miljardi dollarini. Saatuslikuks sai tema poliitiline aktiivsus ja osalemine presidendivalimistel, mis viis tema ettevõtte Onexim grupi varade kahanemiseni ning Prohhorov pidi Kremli survel oma osaluse müüma.

Mihhail Prohhorov
Mihhail Prohhorov Foto: Mikhail Metzel/Mikhail Metzel/TASS

Nikolai Tsvetkov

Tsvetkovi varade väärtus kukkus kümne aastaga 2,7 miljardi dollari võrra, ulatudes detsembri lõpuks 500 miljoni dollarini. Talle kuuluv Uralsib Bank kaotas viie aastaga 29 miljardit rubla oma väärtusest ning 2015. aasta novembris müüs Tsvetkov maha oma 82-protsendilise osaluse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles