Soolopurjetaja jäi Kariibi merel kadunuks, jaht triivib Nicaragua ranniku poole

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Detsembri algul Kariibi merel kadunuks jäänud briti Mark Brenani jaht Avrio
Detsembri algul Kariibi merel kadunuks jäänud briti Mark Brenani jaht Avrio Foto: Boatwatch.org
  • Jaht lahkus Grenada sadamast õhtupimeduses, kapteni kohta pole teateid
  • Kainaabri info kohaselt oli jaht halvas seisukorras, sidevahendid puudusid

6. detsembril Grenada saarelt lahkunud Briti soolopurjetaja Mark Brenan pole sihtkohta jõudnud, tema jahti Avrio on nähtud triivimas Nicaragua suunas. 

Kadunud laevade ja purjetajate otsimisega tegelevat organisatsiooni International Boat Watch Network teavitas tõenäoliselt kaotsi läinud jahist 16. detsembril Avrio kaptenit viimati näinud kainaaber Grenada saarel. Kuna Brenan polnud hädakutsungit lähetanud ning keegi polnud teda kadunuks kuulutanud, ei alustanud ühegi riigi päästeteenistused koheselt ametlikku päästeoperatsiooni.

Boat Watch esindaja palvel alustas otsinguid Curacao rannavalve ning 19. detsembril tuvastas otsingulennuk Avrio triivimas 126 meremiili kaugusel Aruba rannikust kirdes. Ülelennul jahist foto teinud lennuki meeskond ei tuvastanud jahi pardal reisijaid, kajutite kontrollimine ei olnud võimalik. Fotolt on näha, et jahi purjed on korralikult kokku pakitud ning vendrid on väljas, nagu poleks jaht sõitu alustanudki. 

Päästelennuki viimane foto Kariibi merel kaduma jäänud jahist Avrio
Päästelennuki viimane foto Kariibi merel kaduma jäänud jahist Avrio Foto: RCC Curacao

Viimati tuvastas Curacao rannavalve triiviva jahi asukoha Haiti ja Colombia põhjaranniku vahel keset Kariibi merd. 

Suurbritannia politsei kuulutas Brenani kadunuks Mark Brenani pereliikmete avalduse alusel pärast jahi asukoha tuvastamist. 

Boat Watch'i palvel jahi liikumist analüüsinud Kariibi mere mereilmakeskuse analüütik Chris Parker järeldas Avrio liikumise kiirusest, et jaht on praktiliselt kogu tee Grenadalt kuni praeguse asukohani triivinud ega ole selle aja jooksul purjede ega mootori abi kasutanud. Parkeri hinnangu põhjal järeldas Boat Watch'i esindaja, et Brenan võis kohe pärast sadamast lahkumist üle parda kukkuda või mingil põhjusel tegutsemisvõime kaotada.

Tuulte ja hoovuste kiirust arvestades on triiv olnud kummaliselt aeglane, mistõttu oletas Parker, et jahi kiirust võivad aeglustada vees lohisevad kinnitusotsad või köied. Piirkonnas valitsevate mereoludega peaks triiviv Avrio Parkeri ennustuse kohaselt jõudma jaanuari lõpuks kas Nicaragua rannikule või Mehhiko lahte. 

Brenan oli jõudnud Grenadale teisel detsembril Barbadoselt pärast rasket Atlandi ookeani ületust. Avrio viimane kainaaber Grenada jahisadamas Clark's Court Marina rääkis portaalile Boatwatch, et Brenani alusel oli probleeme kehva kütusega, ta oli Atlandi ületusel kaotanud oma kummipaadi ning tal puudus raadio- või mobiilside. Jaht ei olnud varustatud ka automaatse asukoha tuvastamise seadmega AIS.

Juunis jäi Kariibi merel kadunuks Eesti soolopurjetaja Andreas Sipsakas, kelle avariipoid saatsid välja hädakutsungi. Ka tema ning tema jahi Salacia saatuse kohta puuduvad täpsemad andmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles