Norra pensionifond on paisunud liiga suureks

PM Majandus
Copy
Norra jalgpallifännid.
Norra jalgpallifännid. Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS

Norra riiklik investeerimisfond Folketrygdfondet, mis investeerib peamiselt vaid koduturule, on kasvanud 30 miljardi dollari suuruseks ning otsib võimalusi «üleliigse» raha vabastamiseks ja investeerimismudeli muutmiseks.

Norra valitsuse pensionifond piirneb erinevalt oma suuremast vennast, 1,1 triljoni dollari ulatuses varasid haldavast naftafondist vaid koduturule. Pärast 261 miljardi krooni ehk 30 miljardi dollarini paisumist on fond ohtlikult lähedal omaniku poolt seatud piiride saavutamisele, kirjutab Bloomberg.

Seetõttu küsib fond valitsuselt luba hoida vähem kui 85 protsenti oma varadest Norra aktsiates ja võlakirjades ning enam kui 15 protsenti Rootsis, Taanis ja Norras, selgub Norra rahandusministeeriumile saadetud kirjas, teatas uudisteportaal E24.no sel kuul.

Nüüd kaalub valitsus fondi ettepanekuid ning mõtleb selle volituste muutmisele, ütles ministeerium Bloombergile läkitatud kirjas. Kindlat ajaraami ei täpsustatud.

Lääne-Euroopa suurima nafta- ja gaasitootjana on Norra saanud maailma üheks rikkaimaks riigiks. Tulevaste põlvede jõukuse tagamiseks ning majanduse ülekuumenemise vältimiseks investeeritakse suur osa nafta- ja gaasituludest välismaale. Seetõttu ei tohigi 1,1 triljoni dollari suurune fond Norra investeerida.

Erinevalt maailmaturgudele investeerivast naftafondist ei saa koduturule raha paigutav Folketrygdfondet uusi kapitalisüste, mis tähendab, et kogu dividendidest ja intressidest saadav tulu investeeritakse uutesse varadesse.

Fondil on piirang, mille kohaselt ei või see omada rohkem 15 protsenti üheski Norra ettevõttes, kuid selle osalus Oslo börsi põhiindeksi ettevõtetes on mitmeid aastaid olnud üle 10 protsendi, mis piirab fondi vabadust varasid aktiivsemalt juhtida. Fondi siht on investeerida 60 protsenti varadest aktsiatesse ning 40 protsenti võlakirjadesse.

Finantskriisile sarnaneva börsikrahhi puhul rikuks fond portfelli tasakaalustamisel talle seatud mandaati, seisab rahandusministeeriumile saadetud kirjas.

Norra börsil oma lage saavutav Folketrygdfondet soovib seetõttu volitust tegutseda turbulentsetel aegadel paindlikumalt ja vastutsükliliselt. Samuti tegi fond ettepaneku saada luba investeerimaks ka firmadesse, mis pole börsil noteeritud, isegi kui nad avalikku esmaemissiooni ei plaani (mis on praegu investeerimisel eeltingimuseks).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles