Libeeria lipu all sõitev konteinerilaev rammis Istanbulis kaldapromenaadi

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Konteinerilaev Songa Iridium pukseeritakse ülevaatuseks õnnetuskohast sadamasse
Konteinerilaev Songa Iridium pukseeritakse ülevaatuseks õnnetuskohast sadamasse Foto: YORUK ISIK/REUTERS
  • Juhitavuse kaotanud laev sõitis Bosporuse silla lähedal vastu kaldakindlustusi
  • Laevaliiklus kitsas väinas oli mõneks ajaks häiritud, laev pukseeriti sadamasse
  • Meeskond püüdis kokkupõrget ära hoida ankrute abil, kuid üks ankrukett katkes
  • Avariid lähedalt jälginud möödujad tegid endast laeva taustal pilti ja videoid

Kitsas Bosporuse väinas sõitis konteinerilaev Songa Iridium eile mootoririkke tõttu vastu kallast. Inimesed viga ei saanud, keskkonnale ohtu ei ole. 

Libeeria lipu all sõitev 191 meetri pikkune konteinerilaev väljus Odessast ning oli õnnetuse hetkel läbimas kitsast ning tiheda laevaliiklusega Bosporuse väina Istanbulis. Keskpäeval teatas laeva meeskond tehnilisest rikkest ning kell 12.13 rammis juhitavuse kaotanud laev kaldakindlustust üsna kuulsa Bosporuse silla lähedal. Õnnetuse hetkel viibisid laeva pardal 19 meeskonnaliiget ning kohalik loots. Rahvusvaheliste merendusuudiste portaalide info kohaselt ei saanud keegi õnnetuses viga ning keskkonnareostuse ohtu ei ole. 

Õnnetuse tõttu jäi alus seisma kitsa väinaga risti ning laevaliiklus maailma ühel tihedama liiklusega laevateel oli mõneks ajaks häiritud. Appi rutanud politseipaadid, kohalikud sadamapukserid ja rannavalvelaevad aitasid rikkega laeval Istanbuli sadamasse jõuda. Õnnetuse põhjustanud tehnilise rikke kohta ei ole täpsemat infot avaldatud. 

Pealtnägijate videosalvestistest nähtub, et laev andis enne avariid pikalt sireeni ning rammis siis vaiksel käigul Istanbuli kaldapromenaadi tiheda liiklusega tänava ääres. Möödakäijad jälgisid laevaõnnetust mõne meetri kauguselt ning tegid endast laeva taustal pilti. Suuri nähtavaid vigastusi ei saanud kokkupõrkes ei laev ega kaldarajatised. 

Salvestised näitavad ka, et Songa Iridiumi meeskond lasi kokkupõrke ära hoidmiseks või leevendamiseks sisse mõlemad ankrud, kuid tüürpoordi ankru kett katkes. Siiski suudeti laeva hoogu mõnevõrra vähendada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles