Putini sõda alkoholi vastu kannab vilja (5)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Viinalett kaupluses.
Viinalett kaupluses. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Vene valitsus on võtnud suuna vähendada riigis alkoholi tarbimist ning minetada alkoholilembelise riigi maine.

Vene valitsus astub järk-järgult samme, et vähendada inimeste alkoholitarbimist. Näiteks ei müüda enam kioskites viina ning jäähoki mängudel pakutakse alkoholivaba õlut, kirjutab Financial Times.

Riikliku statistika kohaselt on alkoholi tarbimine vähenenud poole võrra viimase kümne aasta jooksul. Vene president Vladimir Putin on võtnud eesmärgiks edendada tervislikke eluviise. Vene terviseminister Veronika Skvortsova lisas, et tervislike eluviiside edendamise eesmärk on tõsta keskmist eluiga. «Kui ma sain ministriks 2008. aastal, oli iga-aastane keskmine alkoholi tarbimine 18 liitrit inimese kohta,» ütles ta. Alates 2010. aastast on Venemaa tõstnud alkoholi aktsiisimäära, müük on keelatud pärast kella 23 õhtul ja samuti on rakendatud reklaamipiiranguid alkoholi tarbimise näitamisele. 

Keskmine alkoholi tarbimise kogus on vähenenud 9 liitri peale aastas, kuid Skvortsova eesmärk on jõuda alla 8 liitri. Selleks tuleks tema sõnul tõsta enam kui 16,5-protsendilise alkoholisisaldusega jookide ostmise vanusepiir 21 eluaastani ja alustada ennetuskampaaniaid laste seas. 

Alkoholi tarbimise vähendamisega loodab valitsus suurendada inimeste produktiivsust ja vähendada kuritegevust. Vene siseministeeriumi kohaselt oli 2018. aastal iga kolmas seaduserikkumine seotud alkoholijoobes inimesega.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles