Uberi asutaja Travis Kalanick lahkub ettevõttest

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Uberi juht Travis Kalanick.
Uberi juht Travis Kalanick. Foto: STAFF/REUTERS

Kümne aasta eest loodud maailma suurima sõidujagamisettevõtte Uber kaasasutaja Travis Kalanick lahkub ettevõttest.

Travis oli aastaid ise ka ettevõtte tegevusjuht, kuid lahkus sellelt kohalt 2017. aastal pärast mitmeid skandaale. Samas jäi ta ametisse ühenda ettevõtte üheksast direktorist.

Kalanick ütles Uberi vahendatud avalduses, et talle tundub saabunud olevat sobiv hetk keskenduda oma praegusele ettevõtlusele ja filantroopilistele tegevustele. Ta lahkub ettevõttest 31. detsembril.

«Olen uhke kõige üle, mida Uber on saavutanud, ja jätkan selle tuleviku üle rõõmustamist kõrvalt,» sõnas Kalanick.

Uberi praegune tegevjuht Dara Khosrowshahi märkis, et väga vähesed ettevõtjad on ehitanud midagi nii põhjalikku, kui Travis Kalanick tegi Uberiga.

«Olen tohutult tänulik Travisele tema visiooni ja visaduse eest Uberit ehitades ning tema asjatundlikkuse eest juhatuse liikmena. Uberis soovivad kõik talle kõike head,» ütles Khosrowshahi.

Kalanick müüs hiljuti ka lõviosa oma transpordiplatvormi osalusest, viimase paari kuu ajal on ta rahaks teinud 2,5 miljardi dollari väärtuses aktsiaid – alates maiskuust koguni 90 protsenti talle kuulunud aktsiatest.

Pärast 1,4 miljardi dollari suuruse osaluse müümist SoftBankile möödunud aasta alguses, on Kalanick rahastanud oma Los Angeleses asutatud uut idufirmat City Storage Systems. See ostab maid ja rajab kööke restoranidele, mis tegelevad vaid toidu pakkumisega kohaletoimetamisteenusena.  

Möödunud nädalal müüs Kalanick 383 miljoni dollari eest aktsiaid, millega tema osalus on vähenenud IPO-aegsest 6 protsendist 0,5 protsendile. Tema Uberi osaluse suurus on kahanenud 250 miljonile dollarile.

Investorid on juba pikemat aega soovinud Kalanicki lahkumist seoses mitmete skandaalidega. Need on olnud seotud Uberi klientide ründamisega juhtide poolt, Google’i emafirma Alphabeti ärisaladuse lekkimisega ning paljudes riikides ilmnenud probleemidega Uberi õigusliku staatuse üle, kirjutab BBC. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles