Maailm lõheneb: Venemaa sai valmis oma interneti (17)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Venemaa testis esmaspäeval muust maailmast isoleeritud internetti - tavakasutajad ei märganud midagi
Venemaa testis esmaspäeval muust maailmast isoleeritud internetti - tavakasutajad ei märganud midagi Foto: Pavel Golovkin/AP

Venemaa testis esimest korda muust maailmast täiesti eraldatud internetti, mis on selge märk online-maailma lõhenemisest ja riigi võimude soovist omada täielikku kontrolli oma riigi veebiliikluse üle.

BBC teatel on üksikasjad testi kohta ebamäärased, kuid tavakasutajad ei olevat täheldanud mingeid muudatusi võrreldes tavapärase internetikasutusega. Testitulemused esitatakse nüüd president Vladimir Putinile.

Venemaa eesmärgiks on võtta kontrolli alla ja piirata ühendussõlmi, kus Venemaa võrk on ühendatud üleilmse internetiga, ja saavutada nii suurem kontroll selle üle, millele kodanikud internetis ligi pääsevad. Sisuliselt on tegemist kogu riiki katva sisevõrguga - suveräänse  Runetiga.

Venemaa plaanib luua ka oma veebileksikoni Vikipeedia ning on vastu võtnud seaduseelnõu, mis keelab selliste nutitelefonide müügi, millesse pole eelpaigaldatud Vene tarkvara.

Surrey ülikooli arvutiteadlane Alan Woodwardi sõnul on Venemaal suundumused järjekordseks sammuks interneti üha kasvavas lagunemises. «Autoritaarsed riigid, kes soovivad kontrollida, mida kodanikud näevad, vaatavad järjest enam seda, mida Iraan ja Hiina on juba teinud,» ütles ta ja märkis, et tagajärjeks on see, et inimesi hoitakse oma «mullis».

Iraanis on riiklik telekomiettevõte võtnud kontrolli alla kogu internetiliikluse, jälgib kasutatavat sisu ning piirab välismaise info levimist. Välistatud on ka virtuaalsete privaatvõrkude ehk VPNi kasutamine, mida sageli kasutatakse sellistest piirangutest möödahiilimiseks. Samamoodi piirav välismaistele internetiteenustele ligipääsu nn Hiina suur tulemüür.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles