Hiina tegi HKScanile ja Atriale magusa jõulukingituse

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Hiina vähendab sealihale impordimakse.
Hiina vähendab sealihale impordimakse. Foto: Erik Prozes/ Äripäeva arhiiv

Lihatootjad HKScan ja Atria said täna ootamatu jõulukingi, kui Hiina teatas, et vähendab sealihale seatud tariife 12 protsendilt kaheksale.

Aafrika seakatk on painanud aastaid Hiina sealihaturgu, mis on aidanud kaasa Soome lihatööstuskontsernide HKScani ja Atria ekspordile. Täna teatas Hiina, et vähendab jaanuarist liha impordimakse, mis suurendab eksporti veelgi. Lisaks sealihale vähendatakse ka avokaadodele, osadele ravimitele ning puidu- ja paberitoodetele seatud tariife, kirjutab Kauppalehti.

HKSCani Hiina turu arendusdirektor Matti Hakkarainen ütles detsembri alguses Kauppalehtile, et import ei suuda tasa teha Hiinas leiviva seakatku tagajärgi, mis on vähendanud sigade arvu riigis 40 protsendi võrra ning kolmekordistanud sealiha hinna poodides. 

Hakkarainen ütles, et tariifide vähenemine suurendab märkimisväärselt eksporditulu. Ta lisas, et HKScan müüs eelmine aasta Hiina 3000 tonni sealiha ning sellel aastal oli müük pea kaks korda suurem. Järgmise aasta eesmärk on 9000 tonni. 

Ekspordinumbrite kasvul on positiivne mõju lihatootja aktsiahinnale. Kriisis HKScani aktsiahind oli oktoobris 1,6 eurot ning on tõusnud suuresti tänu ekspordi väljavaatele 2,6 euro peale. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles