Inkassofirma hoiatus: lepinguta laenu sõbralt tagasi ei saa

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Intrum Baltikumi juht Ilva Valeika
Intrum Baltikumi juht Ilva Valeika Foto: Tairo Lutter

Euroopa ühe suurima inkassofirma Intrum Balti juhi Ilva Valeika sõnul laenatakse kõige rohkem raha sõpradelt ja sugulastelt. Kuid kui lepingut pole, siis on sissenõudjate käed seotud.

Valeika rääkis intervjuus Postimehele, et laenulõksust, kus inimesed hakkavad ühe laenu maksmiseks uut laenu võtma, on võimalik välja tulla, kuid see nõuab distsipliini. «Tegelikult laenatakse kõige rohkem raha tuttavatelt ja sugulastelt. Kui me räägime laenulõksust, siis võti on oma sissetulekute kontrollimine. Oluline on vältida impulssoste. Palka saades tuleb teha eelarve ning sellest kinni pidada. Inimesel peab olema kontroll oma rahaasjade üle. Nii saab laenulõksust välja,» ütles ta. 

Küsimusele, kuidas saada sugulastelt ja tuttavatelt võlga tagasi, vastas Valeika, et kuhugi pöörduda otseselt ei saa, sest enamasti puudub leping. «Perekond on üks asi, aga sõpradele raha laenates tuleks olla ettevaatlikum. Hea oleks, kui laenu andmisel koostatakse ka kirjalik leping. Summa, millest alates võiks laen kirja panna, on erinev. Ühe jaoks on juba 1000 eurot riskantne, teise jaoks 50 000 eurot. Näha on ka, et naised laenavad rohkem tuttavatelt ja mehed rohkem pangast,» ütles ta.

Samuti nentis ta, et inimesed elavad jätkuvalt üle oma võimete. Intrumi uuringust selgus näiteks, et ligikaudu 30 protsenti Eesti tarbijatest on viimase aasta jooksul laenanud raha, et arveid maksta. «See on väga suur osakaal ja me näeme, et probleem on kasvav. Sellest võime järeldada, et inimesed elavad üle oma võimete. Euroopaga võrreldes on olukord Baltikumis siiski mõneti erinev. Kui Euroopas hakatakse arvete maksmiseks raha laenama 20ndate eluaastate alguses ehk värskelt tööturule sisenedes, siis Baltikumis laenatakse rohkem just vanuses 45–55,» lisas Valeika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles