Prantsuse telekom mõisteti enesetappudes süüdi

Copy
Orange'i endine tegevjuht Dider Lombard mõisteti neljaks kuuks vangi.
Orange'i endine tegevjuht Dider Lombard mõisteti neljaks kuuks vangi. Foto: CHARLES PLATIAU/Reuters

Pariisi kohus mõistis telekomifirma Orange süüdi enesetappudes, mis kaasnesid firma restruktureerimise ja koondamistega eelmisel kümnendil.

Firmat trahviti 75 000 euroga. Selle endine tegevjuht Didier Lombard mõisteti neljaks kuuks vangi ja ta peab maksma 15 000 eurot trahvi. Vanglakaristus ja trahv määrati ka teistele firma tippjuhtidele.

Pole teada, kas otsus kaevatakse edasi.

Juhid on vastutust eitanud, kuivõrd nad ei tundnud vabasurma läinuid. Kohus leidis aga, et nemad ja firma on süüdi kollektiivses moraalses ahistamises.

Orange on esimene Prantsuse suurfirma, mille üle selle süüdistuse alusel kohut mõisteti, seega võib otsus seada pretsedendi.

Kohtu teatel oli meetod, millega jõuti 22 000 töökoha koondamiseni, ebaseaduslik.

Orange'i advokaatide sõnul oli koondamine oluline osa riikliku telekomifirma France Telecom erastamisest.

Didier Lombard tunnistas kohtus oma viga, kui ütles 2006. aastal töötajatele, et nad lahkuksid «aknast või uksest». Korra ütles ta ka, et «telekomiäris on suitsiidimuster».

Pärast restruktureerimist tegi hulk töötajaid enesetapu. Kohtuvaidlus keskendus 39 juhtumile aastatel 2006 kuni 2009, millest 19 olid enesetapud, 12 suitsiidikatsed ning kaheksa tõsise depressiooni juhtumid.

Teiste töötajate vabasurmade põhjuseks ei saanud kohtu hinnangul pidada vaid nende tööalaseid probleeme.

Kahe ja poole kuu jooksul kuulas kohus ohvrite lähedaste selgitusi, tõenditena esitati fotosid ja kirju. «Ma teen enesetapu oma töö tõttu France Telecom'is, see on ainuke põhjus,» seisis ühes neist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles