Luminor sai loa anda välja pandikirju

PM Majandus
Copy
Luminor pank.
Luminor pank. Foto: Tairo Lutter

Euroopa Keskpank andis Luminor Bank ASile loa väljastada pandikirju, mis tähendab ka kohustust hoida pandikirjaportfellis piisavalt laene ja likviidseid varasid. Pangast laenu võtnud klientidele ei muutu midagi.  

Finantsinspektsiooni juhi Kilvar Kessleri sõnul annab märtsi alguses jõustunud pandikirjaseadus Eestis tegutsevatele pankadele võimaluse oma tegevust avaramalt rahastada. «Samas peavad pangad pandikirjaportfellis eraldi riske adekvaatselt hindama ja täitma muid erinõudeid seoses portfelli ning pandikirjadega,» ütles Kessler. 

Pandikiri on võlakiri, mille peamiseks tagatiseks on panga klientide laenud. Investorite kaitseks peab pank hoidma võlakirjadega seotud maksete tegemiseks oma pandikirjaportfellis piisavalt likviidseid varasid. Lisaks peab panga tagatiste hulk olema suurem kui võlakirjadega seotud kohustuste maht.

Luminorist eluasemelaenu võtnud inimeste jaoks pandikirjade emiteerimine midagi ei muuda. Kui laen lisatakse pandikirjaportfelli, siis jätkab inimene laenu- ja intressimaksete tegemist nii nagu varem. Pandikirju emiteerinud panga maksejõuetuse korral ei lähe aga laenuga soetatud kinnisvara nõuete tagamiseks müüki, vaid see eraldatakse muust pankrotivarast. 

Pandikirjad erinevad teistest võlakirjadest selle poolest, et nende tagatiseks on pankade nõuded kinnisvaralaenu saajate või riigi ja kohalike omavalitsuste vastu. Pandikirju saavad emiteerida vaid pangad, kes on selleks taotlenud finantsinspektsioonilt eraldi tegevusloa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles