Riik hakkab looma pangakontode registrit (13)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Uue direktiiviga luuakse pangakontode register.
Uue direktiiviga luuakse pangakontode register. Foto: swedbank

Valitsus kiitis heaks ja saatis riigikogule arutamiseks rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse muutmise eelnõu, mis täiendab oluliselt praeguseid võimalusi rahapesu tõkestamiseks ning suurendab vilepuhujate kaitset.

Eelnõuga luuakse õiguslik alus pangakontode registri väljatöötamiseks. Tegemist on  e-aresti süsteemi täiendusega, millega peavad liidestuma kõik Eestis tegutsevad pangad ja finantseerimisasutused, kes on oma klientidele avanud IBAN-numbriga maksekontosid.

Rahandusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna peaspetsialist Siiri Suutre selgitas, et registri kaudu tehakse pädevatele asutustele, eelkõige rahapesu andmebüroole, tsentraalselt, vahetult ja filtreerimata kujul kättesaadavaks kõigi nimetatud kontode IBAN-number ja avamise ning sulgemise kuupäevad, samuti konto omaniku ja tema tegeliku kasusaaja ning konto volitatud kasutajate andmed (nimi, isikukood või sünniaeg, elukoht). Andmeid säilitatakse viis aastat ning register peaks tööle hakkama 10. septembrist 2020.

Samuti laiendatakse kohustatud isikute ringi ning luuakse õiguslik mehhanism tegelike kasusaajate andmete kvaliteedi parandamiseks. Ka loob eelnõu aluse Eestis riikliku taustaga isikute loetelu kehtestamiseks, kellele hakkavad kehtima rahapesu tõkestamisel kõrgendatud nõuded. Nende hulka kuuluvad näiteks ministrid, riigikogu liikmed, erinevate põhiseaduslike institutsioonide ja riigiasutuste juhid ning erakondade juhatuse liikmed.

Eelnõu suurendab samuti vilepuhujate kaitset ning laiendab isikute ringi, kes peavad oma tegevuses arvestama rahapesu tõkestamise nõuetega. Eelnõu on samm Euroopa Liidu rahapesu tõkestamise viiena direktiivi ülevõtmisel.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles