Valitsus leppis kokku biokütuste kasutamise tingimused

PM Majandus
Copy
Foto: Marko Saarm

Valitsus kinnitas täna vedelkütuse seaduse eelnõu, mis muudab järgmise aasta kevadest bensiini ja diislikütusesse biokomponendi lisamise tanklatele paindlikumaks.

Ehkki järgmisel aastal tõuseb biokomponendi osakaal mootorikütustes 10 protsendini, otsustab iga kütusemüüja ise, kuidas ta puhtamasse keskkonda panustab. Kes täidab nõude kodumaise biometaani müügiga, kes ostab turult statistikat kokku, kes segab suvel kütusesse rohkem biodiislit ja talvel jällegi vähem, kes leiab hoopis neljanda variandi. Loe ka selleteemalist Postimehe lugu.

Lühidalt kokku võttes on mõte see, et igas liitris ei pea olema kindel hulk biolisandit, vaid müüja täidab 10 protsendi sihi kuue kuu keskmisena. «Transport on energeetika kõrval suurim kasvuhoonegaaside õhku paiskaja. Aga tuleb tagada, et transpordisektor saaks oma heitmeid vähendada võimalikult paindlikult, kasutades laia valikut madala kasvuhoonegaasiga kütuseid,» ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

Eelnõuga saab 2020. aasta kevadest panustada puhtamasse transpordisektorisse nii traditsiooniliste vedelate biokomponentide, kodumaise biometaani kui ka taastuvast energiaallikast toodetud elektriga. Iga kütusemüüja saab täita puhtama kütuse kohustust kogu oma tooteportfelli üleselt, otsustades seejuures ise, millises tasakaalus erinevaid keskkonnasõbralikke kütuseid klientidele müüakse. Ühtlasi võib tarnija kohustust täita järgmisel aastal poolaastapõhiselt ja aastast 2021 aastapõhiselt.

«Tänu kodumaisetest jäätmetest ja jääkidest toodetud biometaani tootmise ja transpordis tarbimise kasvule on Eestil võimalik täita Euroopa Liidu ees võetud biokomponendi kohustust alates 2022. aastast suuresti kodumaise kütusega. Selliselt seome end rohkem lahti imporditavast kaubast, sealjuures panustades puhtamasse keskkonda,» lisas Aas. «Lisaks loob kodumaise kütuse tootmine tööd eelkõige maapiirkondades.»

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium koostas eelnõu koostöös Eesti vedelkütuse tarnijaid koondava MTÜga Eesti Õliühing. Eelnõu on plaanitud jõustuma tuleva aasta 1. märtsil.

Ülevaadet biokomponendi taustast saad lugeda siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles