Hirmkalliks tõusnud väärismetall teenib Vene ettevõttele miljardeid (3)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Pallaadium
Pallaadium Foto: Kolbasov Alexander/COVI

Väärismetall pallaadium ületas esmakordselt 2000 dollari piiri untsi kohta ning ekspertide arvates võib selle valge metalli untsi hing kerkida 2500 dollarini.

«Enamikel juhtudel on kõrge hinna raviks kõrge hind, aga mitte pallaadiumi puhul,» ütles Bloombergile BMO Capital Marketsi juht Tai Wong vihjates sellele, et hinnaralli tekkel suureneb väärismetalli tootmine, mis omakorda hinda stabiliseerib

Pallaadiumi hind on aga tänavu tõusnud enneolematule tasemele, sest väärismetalli kasutatakse autokatalüsaatorites ja seega on üha karmimate heitekoguse eeskirjade tõttu nõudlus ka suurenenud. Samal ajal pole pakkumine veel järele jõudnud. Citigroup Inc. prognoosib edasist hinnatõusu ning ennustab, et järgmise aasta esimeses pooles tõusevad hinnad 2500 dollarini untsi kohta. 

Maailma suurim pallaadiumitootja on Venemaa ettevõte Norilsk Nickel (GMKN), kes toodab 40% maailma pallaadiumist. Ettevõtte eelmise aasta konsolideeritud käive oli 11,7 miljardit dollarit ning kasum 3,06 miljardit dollarit. Ettevõte ütles oma aruandes, et pallaadiumi nõudlus jätkab tänavu kasvu. 

Norilsk Nickeli tehas
Norilsk Nickeli tehas Foto: ILYA NAYMUSHIN/REUTERS

«Tööstuses ei ole mingeid märke pallaadiumi asendamisest plaatinaga bensiinimootoriga sõidukites, vaatamata olulisele hinnaerinevusele. Vastupidiselt ühisturu väärarusaamale ei ole plaatina ja pallaadium täielikult asendatavad ja tavaliselt on katalüsaatori jaoks vaja rohkem kui ühte PGM-i (plaatina grupi metalli). Pallaadiumil on parem soojuspüsivus ja paremad lämmastikoksiidide vähendamise omadused kui plaatinal ning seetõttu on see tänapäevastes bensiinimootoriga sõidukites tõhusam,» ütles ettevõte oma majandusaasta aruandes.

Norilsk Nickel president ning juhatuse esimees on endine poliitik Vladimir Potanin, kellele kuulub 34,57% ettevõttest. Nornickeli teine suuromanik on 27,82% ulatuses En+ Group, mis omakorda kuulub 44,95% ulatuses Vene miljardär ja suurärimees Oleg Deripaskale, kellele kehtib alates 1998. aastast sissesõidukeeld Ameerika Ühendriikidesse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles