Ukrainlased trumpavad Soomes eestlased üle (9)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Ukraina ehitaja objektil. Pilt on illustratiivne.
Ukraina ehitaja objektil. Pilt on illustratiivne. Foto: Caro / Bastian/Caro / Bastian

Kui varasematel aastatel voolas Soome kõige rohkem välismaalasi just Eestist, siis nüüdseks on trooni hõivanud ukrainlased, selgub Soome migratsiooniameti andmetest.

Näiteks kui eelmisel aastal rändas Soome 1200 eestlast, siis ukrainlasi tuli 1800, vahendab Yle. Samas tuleb toonitada, et absoluutarvudes elab ja töötab eestlasi üle lahe ikkagi rohkem, erinevate hinnangute kohaselt kuskil 100 000.

Üks põhjus, miks eestlased vähem jõukama naabri juurde rändavad, võib olla selles, et Eestis on viimastel aastatel keskmine palk korralikult kasvanud – kuni 8 protsenti aastas, küündides tänavu kolmandas kvartalis pea 1400 euroni. See hoiab inimesed kodumaal.

Ukrainlaste rännuagaruse taga on aga vastupidised põhjused. Kui kodumaal teenivad Ukraina ehitajad keskeltläbi 350-eurost kuupalka, siis Soomes umbes 10 korda rohkem.

Ehkki ukrainlased on palgaga rahul, tuleb ette nende nörritamist – palgad jäetakse maksmata, makstakse hilinemisega või makstakse vähem, kui seadus lubab. Nii ütles Soome ehitustööliste ametiühingu juures töötav eestlane Urmas Aru, et ta on näinud, kuidas ukrainlastele antakse vaid 5–8-eurost tunnipalka, samas kui algaja ehitusmehe absoluutne miinimumtasu algab 10,7 eurost tunnis. Kogenud ehitaja palgad algavad aga 17 eurost tunnis. Seadus kohustab tööandjat maksma lisatasusid ületundide ja nädalavahetusel töötamise eest.

Lisaks alalisele Ukraina tööjõule, keda on üle lahe järjest rohkem, töötab seal ka hulgaliselt lühiajaliselt lähetatud töökäsi.  

Soomes elab välismaalastest enim venelasi, eestlasi ja rootslasi. 

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles