SEB: väliskaubanduse tulevik on hämar

BNS
Copy
RAK01: PUUD, PUIT, PALK
RAK01: PUUD, PUIT, PALK Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul on Eesti tööstusettevõtete majanduslik kindlustunne just uute eksporttellimuste nappuse tõttu langenud viimase 10 aasta kõige madalamale tasemele.

Kuna Eesti tööstustoodangust eksporditakse umbes 70 protsenti, on ettevõtetel ka muretsemiseks põhjust, kirjutab Nestor SEB nädalakommentaaris. 

Nestor märgib, et võrreldes eelmise aasta sama ajaga kahanes Eestis toodetud kaupade müük oktoobris enam kui 100 miljoni euro võrra ehk 10 protsenti. Samas ei ole tema sõnul ekspordi suure languse põhjus mitte laiapõhjaline nõudluse vähenemine Eesti kaupade järele, vaid eelkõige energiakaupade ekspordi madalaseis.

Avalikule statistikale toetudes leiab Nestor, et energiakaupade ekspordinäitajate languse põhjuseks on tõenäoliselt mõne üksiku kütuste importimise, segamise ja edasimüügiga tegeleva ettevõtte tulude järsk kahanemine, mitte tingimata põlevkivitööstuse ekspordimahtude vähenemine. Samuti on Eesti energiakaubandust tugevalt mõjutanud Eestis toodetud elektri ekspordi lõppemine kallinenud keskkonnatasude tõttu. 

Ekspordikasvu on viimastel kuudel hakanud panustama ka elektriseadmete müük. Kuid ka sel puhul ei ole põhjuseks sektori kui terviku probleemid, vaid pigem konkreetse ettevõtte tootmisplaan, rõhutab Nestor. 

Teisalt on ekspordistatistikat mõjutanud ka ajutist laadi positiivsed tegurid, näiteks tearavilja väljaveo ligi kümnekordne aastakasv tänavu oktoobris. Ilma eelmainitud suurte mõjuriteta oleks Nestori arvates Eesti eksport kasvanud mõõdukamalt ehk 2,6 protsendi jagu.

Nestor näeb lootust, et euroala majandus kosub. «Kuigi euroala majanduse juhtriigi Saksamaa tööstustoodang on endiselt sügavas madalseisus, siis on sealsed ostujuhid muutunud juba grammi võrra optimistlikumaks. Sentimendiuuringud investorite ja analüütikute seas näitavad majanduse tulevikku aga juba üsna positiivses valguses,» märgib SEB majandusanalüütik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles