Mõtle ette! Lihtsad nipid, et tööreis läheks edukalt

Copy
Foto: Shutterstock

Skype, e-mail ja Slack on küll ääretult vahvad töövahendid, aga tihti tuleb projekti õnneliku tuleviku või hea konverentsielamuse nimel kodulinnast lahkuda ja inimestega näost näkku kohtuda. Kui juba tööreisile minna, siis mida peaksid silmas pidama, et see ka hästi õnnestuks?

Seljakotid selga

Kuna paljud lähetused piirduvad kuni kahe päevaga, siis hea tahtmise korral suudad Sa kindlasti ilma kohvrita hakkama saada. Sest olgem ausad: kes meist raatsiks kohvrit treppidest üles-alla tarida või üle vanalinna munakivide lohistada. Jah, sinna saab “igaks juhuks” rohkem asju sisse pista, aga reeglina ei lähe neid asju vaja.

Seega tasuks endale (võimalusel tööandja abiga) soetada funktsionaalne ja mugav seljakott, kus eraldi tasku ka sülearvuti jaoks. Kindlasti tuleks valida vihmakindel mudel, sest – halloo – Sul on kotis kallis elektroonika ning rohkelt erinevaid taskuid tuleb samuti kasuks. Eraldi pesa võiks olla laadijate, märkmiku, dokumentide, sokkide, veepudeli ja snäkkide jaoks.

Mõned kotisoovitused Amazonis: CoolBellYaajuWind Took või XQXA.

Kohalolekukontroll! Kas kõik sai kaasa?

Oh neid kordi, kui tormad uksest välja ja kõhus näpistab tunne, et midagi jäi vist maha. Jõuad laevale või lennukisse ja üllatus-üllatus, Sa unustasid sülearvuti laadija koju.

Hea nipp on mõelda asjadest asukohapõhiselt. Kui jõuad lennujaama, siis mida Sul seal vaja on? Pass, veepudel, pardakaart. Kui jõuad konverentsisaali, siis mida seal kasutad? Sülearvuti, märkmik, visiitkaart, lai naeratus ja sõbralik käepigistus. Kui laekud hotelli, siis mis seal juhtub? Puhtad sokid, hambapasta ja -hari, telefon ja nutikell laadima, niisutav näokreem ja muu triangel.

Sama nippi saad kasutada ka riiete komplekteerimisel. Hakkad mõttes varvastest üles liikuma ja sellega veendud, et kõik on olemas. Vaatad varbaid, arvutad mitu päeva oled ja pistad ühe ekstra sokipaari kotti. Ja nii edasi.

Kas internet ikka on?

ELi sees liikudes liialt muretsema ei pea, kuna Eesti operaatorite pakettides on reeglina ELi rändluses kasutamiseks mõeldud nett juba sees, vähemalt mingis mahus. Näiteks Tele2 paketiga Piiramatu Äri Põhjamaades saad Rootsis lähetusel olles muretult netti kasutada ja tarbimisharjumusi muutma ei pea – paketis sisaldub juba piiramatu mahuga nett Põhja- ja Baltimaades ja 10 GB rändlusnetti EL-is.

Tõsisemaks töö tegemiseks võid aga ruuteri (kodu)kontorist kaasa haarata, hotellitoas või kohtumisel lähima pistiku otsida ning oma isiklikku wifit kasutada. Näiteks kui Eestis kasutad igapäevaselt Tele2 piiramatu mahu ja kiirusega Piiramatu Ärinett paketti, saad selle vajadusel Ärinett Reisijale vastu välja vahetada – kord kuus on paketi muutmine tasuta.

Kui aga lähed näiteks Ukrainasse, siis on parem mõte SMSi teel Reisineti pakett tellida või kohalik SIM-kaart osta. Vastasel juhul võib Google Mapsist juhiste otsimine väga kalliks maksma minna: Ukrainas maksab 1 MB tervelt 2,4 eurot! Reisineti paketiga saad 19 euro eest 1 GB ja kohalik kaart annab umbes 5 euro eest ligi 10 GB netti.

Mõtle kodustele!

Liikvel olles pole Sa tõenäoliselt pooltki nii kärme e-mailidele ja välkülesannetele vastama, kui kontoris arvuti taga rügades. Seega anna julgelt kolleegidele teada, et oled lähetusele minemas ja reageerimisaeg võib olla tavapärasest veidi pikem. Kui Sinust jääb maha mõni asendaja, seda parem.

Peale kolleegide pea meeles ka päris koduseid: too lähetuselt tagasi mõni ilus või magus suveniir ja tulevikus nad rõõmustavad, kui ütled, et lähed paariks päevaks ära. Ära unusta ka asendajat tänamast.

Sularaha taskusse ja dokumendist koopia

See reegel kehtib ka tavareiside puhul. Igal pool ei pruugi Sul õnnestuda kaardiga maksta ja kui sularaha kaasas pole, siis võid kergesti plindrisse jääda. Isegi Amsterdamis käies võid üllatuda, kui Sulle mõnes lokaalis teatatakse, et VISA ja Mastercard neile ei sobi ja palun maksa Maestroga.

Ettevaatusabinõuna võiks Sinu telefonis ja meelepärases pilverakenduses olla ka pildid Sinu ID-kaardist ning passist. Lihtne on mõelda, et Sinuga seda ei juhtu ja rahakott kunagi kaduma ei lähe, aga parem karta kui … omadega võõras riigis puntras olla.

Hüva reisi!

Copy
Tagasi üles