Omanike keskliit: 15 000 elektrita inimest vajavad lahendusi

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pea nädalaks elektrita jäänud pere Harjumaal Kiviloo külas.
Pea nädalaks elektrita jäänud pere Harjumaal Kiviloo külas. Foto: Peeter Langovits

Koduomanikke esindav omanike keskliit heidab Eesti Energiale ette, et kuigi suvel tõsteti võrgutasude hinda kvaliteedi tõstmiseks, siis iga väiksemaga tormi korral jäävad tuhanded pered elektrita.


Neli päeva pärast tormi on veel tänasegi seisuga üle 15 800 koduomaniku elektrita. Liidu esindaja Priit Värgi sõnul on probleemi sügavust tähendanud ka president Toomas Hendrik Ilves, kes kritiseeris Eesti Energiat augustis niimoodi: «Meie riigile kuuluv äriühing investeerib Lähis-Itta ja Ameerika kõrbesse, aga kellavärgi täpsusega prognoositavad tormid augustis ja jaanuaris viivad kümnetelt tuhandetelt elektri, sest õhuliinide asemel maa-alustesse kaablitesse investeerimine olevat üle jõu käivalt kallis.»

Värk lisas, et hoolimata probleemi teadvustamisest ka kõrgemail tasemel pole tänaseks päevaks kodutarbija jaoks midagi positiivses suunas muutunud.

Värgi sõnul on omanike keskliidu poole pöördunud elektrikatkestuste asjus kümmekond koduomanikku, kelle sõnul võivad katkestustest tekitatavad kahjud ulatuda tuhandetesse kroonidesse, kuid energiamonopol reeglina neid ei hüvita või siis on summad ebaproportsionaalselt väikesed.

Tihtipeale kipuvad katkestustest tingitud kahjud olema suuremad maapiirkondades talumajapidamistes, kus kannatavad selle tulemusel ka loomad.

Keskliidu hinnangul ei saa energiamonopol keskenduda ainult kasumi teenimisele, vaid peab ka tagama voolukvaliteedi. Samuti tuleb üle vaadata voolukatkestustest tingitud kahjude hüvitamine, mis on täna jäetud vaid koduomanike kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles