Toivo Asmer: metanoolitehas pole rahapesuprojekt

BNS
Copy
Juha Mikkonen ja Toivo Asmer
Juha Mikkonen ja Toivo Asmer Foto: Mihkel Maripuu

Eestisse planeeritava metanoolitehase kohalik eestvedaja, ettevõtja ja endine regionaalminister Toivo Asmer ütles BNSile, et tema meelest metanoolitehase projektis musta raha ei liigu, sest projekt on väga suure tähelepanu all ja rahapesijatele see lihtsalt ei sobiks.

Asmer toonitas, et välisinvestorist Juha Mikkonenist ta palju ei tea, kuid projekti üle on peetud kohalikul tasandil väga hoolikaid arutelusid ja nii hoitakse riskidel silma peal. Kindlasti teevad seda Asmeri hinnangul ka vastavad järelevalveorganid. «Tegu on minu arvates Eestile ääretult vajaliku projektiga,» rõhutas ta ja lisas, et protsesside läbipaistvusele pannakse tehase rajamisel suurt rõhku.

«Mina olen see isik, kes aitas Mikkonenil Eestis jala ukse vahele saada ja aitas kooskõlastada asjad riigi ja kohaliku omavalitsusega,» täpsustas Asmer ja kinnitas, et tema seal praegu küll rahapesu ei näe. Samas lisas ta, et ei saa vanduda Mikkoneni äripartnerite nimel. «Tal on näiteks Šveitsis koostööpartnereid ja ma ei tea neist midagi. Kui keegi neist peaks millegagi vahele jääma, siis see võib kaudselt ka meid puudutada,» möönis Asmer.

Asmeri arvates ei sobi metanoolitehas kuigi hästi rahapesuks, sest see saab Eestis praegu lihtsalt väga palju tähelepanu. «Isegi kui seal võis alguses olla midagi kahtlast, siis pärast sellist tähelepanu kindlasti enam mitte,» arvas ta. 

Lääne-Harju vallavalitsus kuulutas oktoobris välja riigihanke Paldiski metanoolitehase eriplaneeringu koostamiseks ja keskkonnamõju strateegiliseks hindamiseks. Nimelt soovib Mikkoneni juhitud Šveitsi päritolu kontsern Larkwater Group rajada Paldiskisse Euroopa suurima metanoolitehase.

Ligi miljard eurot maksma minev tehas võib praeguste plaanide kohaselt alustada tööd juba viie aasta pärast.

Tehase rajamiseks on vajalik ligi 60 hektari suuruse pindalaga sobilik maa-ala. Tehase põhikorpus ehitatakse maa-alale suuruses ligikaudu 350 meetrit korda 450 meetrit. Metanoolitehase maksimaalne kõrgus on 60 meetrit ja tootmisega otseselt seotud hooneid on kokku viis.

Paldiskisse kavandatud metanoolitehase maksimaalne võimsus oleks kuni 5000 tonni metanooli päevas. Ehitusperiood on umbes 36 kuud ja sel ajal vajatakse kuni 2500 töötajat. Tehase täisvõimsusel töötamisel vajatakse umbes 200 töötajat, lisaks saavad tööd ka logistikud ja transpordisektor. Töökohtade hinnanguline koguarv on 500–600 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles