Annus värbas Kiti: «Meil vedas, et Swedbankil ei ole teda enam vaja»

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Robert Kitt
Robert Kitt Foto: Eero Vabamägi

Alates detsembri algusest on kinnisvaraettevõtte Kapitel nõukogu neljas liige Robert Kitt. 

Ettevõtte nõukogu jätkab koosseisus: nõukogu esimees Toomas Annus ning nõukogu liikmed Teet Roopalu, Tõnu Toomik ja Robert Kitt. Kitt ütles, et tal on hea meel Kapiteliga liituda. «Meil lihtsalt vedas, et Swedbankil ei ole teda enam vaja,» ütles Kapiteli nõukogu esimees Toomas Annus pressiteate vahendusel.

Kitt on töötanud panganduses erinevatel ametikohtadel, sealhulgas aastatel 2015–2019 Swedbank Eesti juhatuse esimehena. Ta on Tallinna Tehnikaülikooli loodusteaduste doktor, majandusteaduste magister ning sotsiaalteaduste bakalaureus ning olnud ka Tallinna Tehnikaülikooli dotsent, teadur ja külalisprofessor. Lisaks on Kitt ühiskondlikult aktiivne, olles Tallinna Tehnikaülikooli kuratooriumi ja vilistlaskogu juhatuse liige ning kaubandus-tööstuskoja juhatuse liige. Varem on ta tegutsenud ka vabariigi presidendi mõttekojas.

Kapitel on kinnisvaraettevõte, mis arendab ja juhib kaubanduskeskusi, hotelle ja büroohooneid. Grupi kinnisvaraportfellis on üle 185 000 m² üüritavat pinda. Ettevõttele kuulub neli büroohoonet (Delta Plaza ja Sõpruse Ärimaja Tallinnas, Narbuto 5 Vilniuses ja I.P.Pavlova 5 Prahas) ning osalus neljas ostukeskuses (Spice ja Spice Home Riias, Panorama Vilniuses, Viru Keskus Tallinnas). Ettevõtte omanduses on Nordic Hotel Forum (opereerib OÜ Nordic Hotels) ning koos ASiga Infortar Tallink City Hotell, mida opereerib Tallink Hotels.

Swedbanki juhist rahapesu tõkestama

Swedbanki nõukogu lõpetas septembri lõpus töösuhte Kitiga, kelle tegevus oli peatatud juba alates 17. juunist. Otsus põhines panga sisejuurdlusel, mis tõi välja vajakajäämised varasemas rahapesutõkestamise töös.

Kitt kirjutas ametist vabastamise järel sotsiaalmeedias, et pangandusega on nüüd kõik. «Swedbank ütleb, et põhjused on minevikus ning uurimine ei ole seni leidnud minu tegevuses midagi kriminaalset. Mul on selle üle hea meel. Nii ongi. Nagu ma suvel märkisin, on omanikul alati õigus teha juhatuses muutusi ning seda võimalust omanik kasutas.»

Eelmisel nädalal selgus, et Kitt on leidnud uue väljakutse Transferwise'i endiste tarkvarainseneride loodud idufirmas Salv, mille eesmärk on rahapesu tõkestamine ja mis lubab muuta kriminaalse päritoluga raha tuvastamise kümme korda efektiivsemaks. Idufirma kaasas mitmelt investorilt kaks miljonit dollarit. Kitt on idufirmas pangandusekspert, kes tegeleb äriarendusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles