Kohus ei andnud Lidli-vastastele esialgset õiguskaitset

BNS
Copy
Foto: Margus Ansu

Lasnamäele Tähesaju teele rajatava Lidli kaupluse ehitusloa vaidlustanud kohalikud elanikud ei saanud kohtult esialgset õiguskaitset, sest Tallinna halduskohtu hinnangul riivaks ehitusloa täitmise peatamine Lidl Eesti OÜ õigusi, kirjutab rahvusringhääling.

Tallinna linnavalitsus väljastas juuni keskel Lidli Eesti OÜle ehitusloa Lasnamäele Tähesaju teele kaupluse ehitamiseks, kuid juba juuli keskel kaebasid ümbruskonna elanikud selle otsuse Tallinna halduskohtusse, sest nende arvates põhjustab kaupluse avamine ümbruskonnas ummikuid ja parkimisprobleeme.

Lisaks tõid kaebajad välja, et lähedal asuv Varraku sild on amortiseerunud ning tuleks ehitada uus, enne kui Lidlil lubatakse piirkonda kauplus ehitada. Kaebuse esitasid ümbruskonna kortermajades elavad inimesed.

Lidl teatas linnavalitsusele Tähesaju teel ehitustöödega alustamisest 27. augustil.

Kaebajad soovisid kohtult esialgset õiguskaitset kaupluse ehitamise peatamiseks, kuid halduskohus keeldus. Halduskohtu otsuse jättis muutmata ka ringkonnakohus, ütles ERRile Tallinna haldus- ja ringkonnakohtu pressiesindaja Anneli Vilu.

Kohtu hinnangul ei saa ettevõttelt nõuda, et nad lahendaksid ümbruskonna parkimis- ja liiklemisprobleemid, sest need sõltuvad kogu Tähesaju kvartali detailplaneeringu elluviimisest ja Tallinna linna otsustest.

Halduskohus märkis, et elanikel ei ole etteheiteid kauplusehoone kerkimisele, samas ei saa nad oodata, et kaupluse ehitamisega lahendatakse ka Varraku silla liikluskorralduslikud küsimused.

Lisaks selgitas kohus, et kaebajatel ei ole õiguslikku alust nõuda, et vaidlusaluse ehitusloa väljastamise ajaks oleks välja ehitatud kõik detailplaneeringuga ette nähtud või piirkonnas perspektiivsena esitatud teed ja tehnovõrgud. Kogu Tähesaju kvartalit hõlmava detailplaneeringu võttis linnavalitsus vastu juba 2017. aasta juunis.

Nüüd jätkub asjas eelmenetlus, kus kohus täpsustab asjaolusid. Istungit ei ole veel määratud ja kohus andis kaebajatele kaebuse täpsustamiseks tähtaja, et seisukohad esitada, ütles Vilu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles