GRAAFIK ⟩ Aafrika sigade katk kergitas maailma toiduhinnad kahe aasta kõrgeimale tasemele

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Sealiha hulgilagu Pekingis
Sealiha hulgilagu Pekingis Foto: WU HONG/EPA

Aafrika sigade katk, mille tõttu tuli Hiinas hävitada sadu miljoneid sigu, on hakanud mõjutama toiduhindu kogu maailmas, mis on kerkinud kahe aasta kõrgeimale tasemele.

Hiinas kerkis sealiha hind järsult, sest sealne loomade arv, mis on tavaliselt 450 miljonit, on nüüd enam kui poole väiksem. Suurenenud on ka sealiha import.

«Hiinas on kasvanud kõikide lihatoodete import, kaasa arvatud loomaliha, sealiha ja linnuliha,» ütles Financial Timesile ÜRO toidu ja põllumajandussaaduste organisatsiooni (FAO) analüütik Upali Galketi Aratchilage.

FAO toiduhinnaindeks kerkis novembris peaaegu kümme protsenti, mis on indeksis suurim tõus alates 2017. aasta juulist. Liha hinnaindeks hüppas 18 protsenti, mis on kaheksa aasta suurim tõus.

Uudiseid Aafrika sigade katkust, mis on surmav viirus kodu- ja metssigadele, aga mitte inimestele, tuleb endiselt. Viirus on liikunud ka naaberriikidesse, teiste hulgas Mongooliasse, Vietnami, Põhja- ja Lõuna-Koreasse ja Filipiinidele.

Analüütikute hinnangul jätkub uue aasta esimesel poolel Hiina sigade arvu kahanemine, aga stabiliseerub aasta teisel poolel.

Hiina on maailma suurim lihatarbija. Maailma lihanõudlusest peaaegu kolmandik tuleb Hiinast. Sel aastal importis riik peaaegu 50 protsenti sea- ja linnuliha.

Novembri toiduhinnaindeksit mõjutasid ka taimeõli hinnad, mille indeks kerkis üle kümne protsendi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles