Pane tähele: listeeria ennetamise kaks kindlat viisi (12)

Tarbija24
Copy
Listerioosi haigestumine.
Listerioosi haigestumine. Foto: Pm

Viimastel nädalalatel puhkes listeeriakahtlus lisaks kalatööstusele M.W.Vool ka lihatööstuses Oskar ning kaupluseketis Rimi. Kuidas aga võimalikke haigusnähte vältida?

Haigust põhjustav Listeria monocytogenes on rakusisene bakter, mis on looduses laialdaselt levinud pinnases, vees, taimedel. Bakter on võimeline paljunema külmkapis seal hoitavatel saastunud toiduainetel. Teisisõnu, väikeses koguses on ta laialt levinud ning tervele inimesele suuri vaevusi ei põhjusta.

Kõige ohtlikum on bakter immuunpuudulikkusega, rasedatele ja hormoonravi saavatele inimestele. Samas tasub ennetavaid soovitusi jälgida ka kõigil teistel. Laias laastus on ennetamiseks kaks teed – toidu kuumutamine ja kätepesu!

Terviseameti täpsemad soovitused on järgnevad. Tuleb hoiduda termiliselt ebapiisavalt töödeldud liha söömisest. Ei ole soovitatav tarbida pastöriseerimata piima ja sellest toodetud piimasaadusi, suitsutatud kala, toorest pesemata puu- ja köögivilja. Tuleb hoiduda kokkupuutest potentsiaalselt ohtlike materjalidega, nt aborteeritud loomade lootega loomafarmides. Noad ja lõikelauad tuleb korralikult pesta pärast tooreste toiduainete käitlemist. Oluline on isikliku hügieeni eest hoolitsemine, eriti käte pesemine seebi ja veega ning naha mikrohaavade ravimine.

Kommentaarid (12)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles