Ansip kiidab praeguse valitsuse ühte otsust (18)

BNS
Copy
27.03.2019. Tallinn. 
Poliitik Andrus Ansip.

Andrus Ansip, Estonian politician.
tl/Foto Tairo Lutter/POSTIMEES
27.03.2019. Tallinn. Poliitik Andrus Ansip. Andrus Ansip, Estonian politician. tl/Foto Tairo Lutter/POSTIMEES Foto: Tairo Lutter

Andrus Ansipi meelest on peaminister Jüri Ratase juhitud valitsus pööranud maksude etteaimatavuse pea peale ja see kahjustab nii ettevõtete julgust investeerida kui ka tarbijate enesekindlust. 

«Mis prognoose te rahandusministeeriumi ametnikelt ootate, kui makse muudetakse üle öö? Mis täpsust on nii võimalik saada?» küsis Ansip reedel toimunud rahanduskonverentsil «Eesti riigi rahandus – tugevusest nõrkuseks». «Kui sa tõstad alkoholiaktsiisi ühe ropsuga 70 protsenti, siis tekib lihtsalt kaos,» lisas ta.

Ansipi arvates ongi praeguse valitsuse pea ainus mõistlik rahanduspoliitiline otsus olnud alkoholiaktsiisi tagasipööramine. «Samas sellisel robustsel viisil, nagu seda tehti, ei saa ka selle üle aplodeerida. Aga noh, seda tehti ka koos Reformierakonnaga,» nentis eurosaadik. 

«Kui need asjad nii edasi lähevad, siis võib rahandusministeeriumi prognoosijad lihtsalt laiali saata. Laest vaadates saab umbes sama tulemuse. Mingisugune maksustabiilsus võiks ikkagi riigis olla,» leidis Ansip. 

Ansip tõi ühe näitena välja Eurobaromeetri, mille järgi on muutunud maksud eestlaste arvates üheks kahest riigi kõige põletavamaks probleemiks. «Küsitluse vorm on selline: küsitakse kahte kõige põletavamat probleemi,» ütles ta ja lisas: «mitte kunagi varem pole küsitletud toonud kõige põletavama probleemina välja makse. See on tekkinud Jüri Ratase valitsuse ajal.» 

Eurosaadik võttis oma ettekande kokku terava kriitikaga praeguse koalitsiooni suunal. «Maksude etteaimatavus on ära kaotatud. Raske on mõista, millist kasu on toonud viimaste aastate eksperimendid riigieelarve ja maksudega. Eestis on juhtimisprobleem ja selle juhtimisprobleemi nimi on Jüri Ratas.»

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles