Üllatav kasv ⟩ Eesti majanduse hoog oodatust palju kiirem (14)

BNS
Copy
Inimesed kaubanduskeskuses.
Inimesed kaubanduskeskuses. Foto: Mihkel Maripuu

Kolmanda kvartali 4,2-protsendiline majanduskasv ületas tugevalt analüütikute ootusi, kes prognoosisid veel nädala keskel, et Eesti sisemajanduse kogutoodangu (SKT) kasv jääb alla 3 protsendi.

Eesti SKT suurenes tänavu kolmandas kvartalis võrreldes eelmise aasta sama ajaga 4,2 protsenti, jooksevhindades SKT oli 7 miljardit eurot. Sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKT suurenes võrreldes eelmise kvartaliga 1 protsendi võrra. Võrreldes 2018. aasta kolmanda kvartaliga suurenes see näitaja 4,1 protsenti, teatas statistikaamet reede hommikul.

Majanduskasvu panustas seejuures teist kvartalit järjest enim info ja side tegevusala. Info ja side valdkonnale järgnesid põllumajandus, metsandus ja kalandus, kutse-, teadus- ja tehnikaalane tegevus, hulgi- ja jaekaubandus, töötlev tööstus ning veondus ja laondus.

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina arvas veel kolmapäeval, et kolmanda kvartali majanduskasv jääb 2,5 protsendi lähedale. Ta selgitas, et majanduse üldine kindlustunne jätkas möödunud kvartalis halvenemist, tööstussektori tootmismahtude langus süvenes ning ehituse tootmismahud vähenesid.

LHV majandusanalüütik Kristo Aab ütles seejuures teisipäeval BNSile, et usutavasti aeglustus kolmandas kvartalis majanduskasv selgelt. Tema prognoosis, et kolmandas kvartalis jääb kasv 3 protsendi juurde või veidi alla selle ning aasta lõpus aeglustub veelgi.

Luminori peaökonomist Tõnu Palm leidis, et kolmanda kvartali kasvutempo ootuseks võiks aastavõrdluses olla 2,8 protsenti. Ta märkis, et seda mõjutavad muude tegurite kõrval mõõdukamad eksporditulud ja kahanev majanduskindlustunne. «Energeetika ja ehitussektor ei panusta kasvu ning töötlevast tööstuses on tellimused ja ootused selgelt allapoole.» 

Presidendi majandusnõunik Heido Vitsur prognoosis omakorda, et teises kvartalis alanud Eesti sisemajanduse kogutoodangu kasvu tempo aeglustumine jätkus ligikaudu samas ulatuses ka kolmandas kvartalis, sest ekspordinõudluse vähenemine ja probleemid tööstus- ja ehitussektoris vastupidist tema hinnangul oodata ei lubanud. 

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles