Väärismetallide kokkuostjad ja hulgimüüjad peavad ennast registreerima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuld
Kuld Foto: SCANPIX

Valitsuse kavandatava seadusemuudatuse järgi peaksid väärismetallide ja -kivide kokkuostjad ning hulgimüüjad ennast majandustegevuse registris arvele võtma.

Praegu ei ole väärismetallide, kasutamiskõlbmatuks muutunud väärismetalltoodete ja vääriskivide kokkuostu ja hulgimüügiga tegelevatele ettevõtjad kohustatud ennast registreerima majandustegevuse registris, seaduse vastuvõtmise järel riigikogus see kohustus tekiks.  

Muudatus on rahandusministeeriumi hinnangul vajalik, kuna rahapesu andmebüroo on mullusest saati Eestis täheldanud tundmatu päritoluga kasutatud väärismetalltoodete, näiteks purustatud kuldehete, käitlemise ja kauplemise suurenemist, edastas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Osa sellest kullast võib olla kuritegeliku päritoluga või ostetud ebaseaduslikest kokkuostupunktidest eri riikides. Lisaks kasutatakse kullamüügi skeemides variettevõtteid.

Mittetulundusühingutega seotult on ministeeriumi hinnangul viimase kahe aasta jooksul suurenenud rahapesu ja terrorismi rahastamise riskid nii välis- kui ka sisejulgeolekule. Seetõttu viiakse mittetulundusühingud ja sihtasutused seaduses kohustatud isikute hulka, kellele kehtib seadus siiski üksnes tehingute puhul, kus tasutakse üle 15 000 euro sularahas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles