Tuntud lihatööstuse toorainest leiti listeeriabakter (22)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
ahjufilee sink
ahjufilee sink Foto: Oskari lihatööstus

Selveri tütarfirma Kulinaaria OÜ avastas Oskari Lihatööstuse tooraines listeeriabakteri ning lõpetas päevapealt lihatööstusega koostöö. Tegemist ei ole jaekaubanduses müüdava tootega, vaid hulgitootega, mis on suunatud toidutööstusesse.

Kulinaaria OÜ ütles Postimehele, et listeeriabakter avastati ahjufilee singist juhusliku kontrolli käigus. Nimelt teeb valmistoitude pakkuja iga päev oma toodetele laboratoorseid analüüse, mille käigus kontrollitakse erinevaid tootegruppe. Samuti analüüsitakse pisteliselt toorainet. 

«Juhusliku valimi alusel viidi laborisse originaalpakendis Oskari Lihatööstuse ahjufilee, milles labor tuvastas Listeria monocytogenes'e,» ütles Selveri kommunikatsioonijuht Rivo Veski.

Ta lisas, et tootmisse tooraine ei jõudnud, vaid see tagastati tootjale. «Pärast seda leidu ei kasuta Kulinaaria OÜ oma toodete valmistamisel Oskari Lihatööstuse tooteid. Tarnijate usaldusväärsuse kontrollimiseks teostame ka nende tootmistes või ladudes kohapealseid auditeerimisi,» lisas Veski.

Ohtliku haiguse põhjustaja

Listerioos on bakteri Listeria monocytogenes põhjustatud nakkushaigus, mis avaldub palaviku, meningiidi ehk ajukelmete põletiku või seedetrakti häiretena, vahendab terviseamet. 

Peiteperiood kestab 3 kuni 70 päeva, keskmiselt 3 nädalat. Haigus esineb erinevate kliiniliste vormidena: 

Täiskasvanute listerioos väljendub tavaliselt meningiidina, mille korral palaviku tõustes algab visa ning süvenev peavalu, kaasub iiveldus ja oksendamine. Koos sellega ilmneb ka silmade valguspelgus ehk fotofoobia. Tekib kuklalihaste kangestus ning teadvus võib häguneda.

Haiguspuhangute põhjuseks on saastunud loomsete toiduainete tarvitamine, sh ebapiisavalt kuumtöödeldud lihatooted, pastöriseerimata piim ja sellest toodetud juustud, toores puu- ja köögivili.

Listerioosi riskigruppi kuuluvad rasedad, vastsündinud, vanurid, organ-transplantaatide retsipiendid ja immuunpuudulikkusega inimesed. Inimesed, kes kannatavad krooniliste haiguste all, nagu vähkkasvajad, diabeet, südamehaigused, AIDS või alkoholism, kuuluvad samuti riskirühma.

Kommentaarid (22)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles