Lepe koos: tuhandet postiljoni ootab palgatõus (1)

PM Majandus
Copy
Eesti Post, Omniva auto.
Eesti Post, Omniva auto. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Post, Eesti side- ja teenindustöötajate ametiühing (ESTAL) ning Eesti transporditöötajate ametiühing (ETTA) teatasid kokkuleppest, mille kohaselt tõuseb järgmisel aastal ligikaudu 1000 esmatasandi töötaja töötasu. 

Põhitöötasu miinimum tõuseb kuni 12 protsenti ning keskmiselt 6,2 protsenti.

Eesti Posti juhatuse liikme Kaida Kauleri sõnul on esmatasandi töötajate konkurentsivõimeline palk ettevõtte jaoks väga oluline, mistõttu lisatakse tuleval aastal nende töötajate palgafondi üle poole miljoni euro. «Esmatasandi töötajate palk ei ole koht, millelt ettevõte peaks kokku hoidma. Meil töötab sadu kirjakandjaid, postikullereid, klienditeenindajaid ja postitöötlejaid. Tahame nende töö eest maksta ka väärikat töötasu,» ütles Kauler pressiteate vahendusel.

Ta lisas, et postitöötajate töötasud on tõusnud igal aastal ning tõusevad ka edaspidi, kuid selleks tuleb leida lahendusi, kuidas postiteenuste tasud kulupõhiseks muuta ning tänane postivõrk efektiivsemalt tööle panna.

ESTAL-i esimehe Kadri Kanguri sõnul mõjutab postivaldkonna keeruline olukord ka läbirääkimisi, kuid seekord oli ametiühingutel ja tööandjal selgelt ühine eesmärk – postitöötajate palkade konkurentsivõimelisemaks muutmine.

«Postiseadus vajaks kaasajastamist ning margihinda muudeti viimati 2016. aastal. Vaid ajalehtede-ajakirjade kojukande hinnatõusust saadud vahendid võimaldavad tööandjal panustada rohkem töötajate palkadesse. See võimaldab leevendada tööjõu puudust ning osutada kvaliteetsemat teenust, mis on  kõigi postiteenuse tarbijate huvides,»  ütles Kangur.

«2020. aastal lepiti kokku selline kirjakandjate palgatõus, mis on tuntavalt suurem vabariigi miinimumpalgast,» ütles Kangur, kelle sõnul oli ametiühingute soov vähendada palkade erinevust regioonide vahel ja arvestada rohkem ametikohtadele esitatavaid nõudeid, oskusi ning vastutust.

Transpordi ametiühingu esimees Üllar Kallas kinnitas, et arvestades ettevõtte võimalusi saavutati parim tulemus. «Kollektiivlepingu sõlmimine annab märgi, et tööandja ja töötajate vahel toimub sisuline arutelu ja koostöö, mis tagab suurema töörahu ja kindluse,» lisas Kallas.

Töötasu tõusud jõustuvad 2020. aasta jooksul erinevatel aegadel. Konkreetse töötaja personaalne töötasu muudatus ja jõustumise hetk sõltub ametikohast, aga ka töötaja tänasest töötasu astmest.

Töötasude tõus vajab ettevõtte poolt läbimõeldud lahendusi, sest iga-aastaselt kasvavad personalikulud vajavad ettevõttes katteallikaid olukorras, kus postiäri mahud on langemas ning teenuse osutamisega seotud püsikulud pigem kasvamas.

Eesti Postile on esmatasandi töötajate sissetulekute suurenemine oluline, mistõttu teeb ettevõte igal aastal maksimaalselt pingutusi, et töötajate põhitöötasusid tõsta ning esmatasandi töötajate palgataset riiklikust miinimumpalgast oluliselt kõrgemal hoida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles