Hobisukeldujad leidsid Ahvenamaal laevatee lähedalt meremiini

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Heas seisukorras Teise maailmasõja aegne Saksa päritolu EMC meremiin. Pilt on illustratiivne ja ei ole seotud Ahvenamaalt leitud miiniga.
Heas seisukorras Teise maailmasõja aegne Saksa päritolu EMC meremiin. Pilt on illustratiivne ja ei ole seotud Ahvenamaalt leitud miiniga. Foto: NATO 1. alaline miinitõrjegrupp

Hobisukeldujad leidsid nädalavahetusel Ahvenamaal Marienhamni lähedal sukeldudes umbes 20 meetri sügavuselt meremiini ning teatasid sellest Soome merepäästekeskusele, kirjutas Ahvenamaa kohalik uudisportaal Nya Aland. Sukeldujate info kohaselt on tegemist sarvmiiniga, mis asub Rödhamnsfjärdeni piirkonnas laevatee läheduses, kuid see on püsivalt merepõhjas paigal ning hetkel laevadele ohtu ei kujuta. Ahvenamaa maanõunik Katrin Sjögren pöördus abipalvega Soome kaitsejõudude poole. 

Uudist kinnitasid hiljem ka teised Soome ajalehed, viidates Soome merepäästekeskuse välijuhi Jani Vastamäki sõnadele. Info miini kohta on edastatud Soome kaitseväele, kes korraldab selle teisaldamise ja kahjutuks tegemise. «Sarvmiin on eluohtlik kuni sadade meetrite kauguseni, aga praegusel hetkel ei ole ohtu, kui miinile ei lähene,» ütles Vastamäki. Miini täpsem päritolu ei ole veel selge. 

Sarnaseid miine lasid sõdade ajal vette kõik sõdivad osapooled ning kuigi Läänemeremaad on mere ohtlikest lõhkekehadest puhastamisega tegelenud aastakümneid, peidab meri jätkuvalt arvukalt plahvatusohtlikku sõjamoona. Sarvmiinid olid reeglina merepõhja ankurdatud, kuid aja ning loodusjõudude mõjul on paljud neist ankrust lahti pääsenud ning triivinud ettearvamatutesse kohtadesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles