Suurarendus kaotas rentniku: Eesti ei andnud Soome kõrgkoolile koolitusluba (32)

Copy
Konkurentide sõnul on Euroopa Liidu tööjõu vaba liikumise põhimõttega vastuolus nõue, et abisaaja kasutaks üksnes Eesti tööjõudu.
Konkurentide sõnul on Euroopa Liidu tööjõu vaba liikumise põhimõttega vastuolus nõue, et abisaaja kasutaks üksnes Eesti tööjõudu. Foto: Porto Franco

Soome erarakenduskõrgkool Haaga-Helia soovis Tallinnasse Porto Francosse rajada hotelliteenindajate kõrgkooli, kuhu plaanis võtta tudengeid peamiselt kolmandatest riikidest, haridus- ja teadusministeerium aga koolile tegutsemisluba ei andnud.

Haaga-Helia rektor Teemu Kokko ütles Soome uudisteagentuurile STT, et projekti eest vastutavad isikud osalesid 11. novembril Eesti haridus- ja teadusministeeriumi koosolekul. Ametlik otsus saabus mõni päev hiljem. Kokko, kes ise koosolekul küll ei osalenud, ütles, et Haaga-Helia oli otsusest üllatunud ja pettunud.

Rektori sõnul ütlesid ministeeriumi esindajad kohtumisel, et Eesti poliitiline kliima on selline, et koolile pole võimalik luba anda, seejuures oli tema sõnul suures osas tegu siseministeeriumi otsusega. Probleemiks olevat nimelt kolmandatest riikidest tulevad tudengid.

Kolmapäeval kommenteeris haridus- ja teadusministeeriumi asekantsler Indrek Reimand rahvusringhäälingule, et julgeolekukaalutlus pole aga ainus murekoht.

«Kui me algatame ühe kõrgkooli Eestis, anname talle loa tegutseda, siis me peaksime pakkuma garantiid, et see oleks püsiv ja tõsine ettevõtmine, aga Eesti Kõrg- ja Kutsehariduse Kvaliteediagentuuri hinnangul ei ole selge, et jätkusuutlikult selline kool siin tegutseda saab ja see põhjus, miks võib-olla ei saa, ongi seotud sellega, et me ei saa anda lubadust, et kõik need potentsiaalsed tudengid siia üldse viisat saavad,» rääkis Reimand ERR-i raadiouudistes.

Reimand nentis samuti, et Eesti tööjõuturul puudub ka vajadus hotelliteenindajate järele.

Teder: otsus loob pretsedendi

Porto Franco juhatuse liige Rauno Teder ütles Äripäevale, et rendileandjana on tal väga kahju, et selline prestiižne õppeasutus tulemata jääb. 

«Eesti jääb ühe kvaliteetse haridusvõimaluse poolest kindlasti vaesemaks ja see loob uudse pretsedendi,» märkis ta.

Teder ütles, et nende lepingud rentnikega ei ole avalikud ning vara on kommenteerida, keda kellega asendada, sest protsess ei ole veel lõppenud.

Kool pidi uksed avama uuel aastal

Haaga-Helia plaanis hotelli- ja turismiettevõtluse rakenduskõrgkooli avada järgmise aasta sügisel Tallinna sadama lähedale rajatavas kaubandus- ja ärikeskuses Porto Franco.

Selleks allkirjastasid tänavu juunis Haaga-Helia rakenduskõrgkooli president ja rektor Teemu Kokko, asepresident ja prorektor Jouni Ahonen, Hospitality Innovation School Sihtasutuse juhatuse liige Ari Björkqvist ning Porto Franco juhatuse esimees Rauno Teder vastava lepingu.

Haaga-Helia tegutses Eesti ja Balti turul Haaga-Helia Hospitality Competence Centre ja Haaga-Helia Balti OÜ nime all koostöös EBS-iga aastatel 2015–2019, pakkudes täiendkoolitusi ja partnervõrgustikule klubilist tegevust. Soome kõrgkooli missiooniks on teenindus-, müügi- ja ettevõtlikkusmeelsete spetsialistide koolitamine ning sellealaste uuringute tegemine. Koolil on praeguse seisuga ligi 10 500 üliõpilast ning üle 630 õppejõu ja töötaja.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles