Automüüjad jooksid riigifirma kopsakale hankele tormi

PM Majandus
Copy
Sõiduautod. Pilt on illustreeriv.
Sõiduautod. Pilt on illustreeriv. Foto: Xu Congjun/ZUMAPRESS.com

Eesti Energia soetab 25 miljoni euro eest sõidukeid, väikebusse, maastureid, madelautosid ja kaubikuid. Viieaastane raamleping sõlmitakse iga osa kuni viie parima pakkujaga, väljavalitute hulka pürgivad suurimad Eesti autode edasimüüjad, mõned lausa mitme firmaga.

Konkursil osalemise nimekiri läks lukku 15. oktoobril. Tähtajaks esitasid oma pakkumise koguni 14 edasimüüjat: ABC Motors, Amserv, Ascar Auto, Ascar Tartu, Auto 100 Tallinn, Auto Forte Tallinn, Autospirit Tartu, Elke Mustakivi, Elke Mustamäe, Moller Auto Tallinn, Silberauto, Topauto, Veho Eesti ja Viking Motors.

See tähendab, et Eesti Energia ning selle kontserni kuuluvate ettevõtete värvides vuravad tulevikus Eesti teedelt tuttavad sõidukid.

Tähelepanuväärne on, et Autospiriti kontserni ettevõtted esitasid kokku neli pakkumist: Autospirit Tartu kaks erinevat, lisaks ka Ascar Auto ja Ascar Tartu.

Kuigi kõrvaltvaatajale võib jääda mulje, et vahest tahetakse teha sikku ehk õngitseda mitme ettevõtte erineva pakkumisega meelepärast hinda, on tõenäoliselt tegemist ühispakkumistega. Lisaks on Autospiriti ja Ascari sõidukite valik erinev. Grupi ettevõtted pakuvad muuhulgas Opeli, Peugeot', Fiati, Kia, Mazda ja Nissani sõidukeid.

Sama on Lexuse ja Toyota edasimüüja Elke Autoga: Mustakivi salong pakkus riigifirmale vaid sõidukeid, Mustamäe salong vaid maastureid.

Mõni automüüja on vahepeal ka omanikku vahetanud: konkurentsiamet andis oktoobri keskel Vehole loa osta Väino Kaldoja elutöö, Mercedes-Benzi edasimüüja Silberauto. Tehingu tingimusena pidi Veho müüma Citroëni ja Honda sõidukite müügi ja hooldusega tegeleva tütarettevõtte Veho Eesti soomlaste Auto-Bon OYle.

25 miljoni eurosele hankele esitatud pakkumiste hindamisel arvestatakse 60 protsendi ulatuses sõiduki maksumusega, 30 protsendi ulatuses kütusekuluga ning 10 protsendi ulatuses allahindlusprotsendiga remonttööde teostamisele ja varuosadele. Kõigis näitajates on mõistagi «vähim on parim» põhimõte.

Riigihanke käigu ja täpsemate pakkumustega saab tutvuda siin. Kui hanget ei vaidlustata, võivad Eesti Energia lepingupartnerid selguda lähiajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles