Laip vetsus ja üleüldine vägivald: McDonald'si töötajad kardavad USAs oma ohutuse pärast

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
McDonald'si logo
McDonald'si logo Foto: Shannon Stapleton / Reuters / Scanpix

USA Today vahendas, et 17 Chicago suurlinna piirkonna töötajat kaebasid McDonald'si kohtusse seoses firma suutmatusega tagada nende turvalisus tööpostil.

Neljapäeval Illinoisi osariigi maakonnakohtusse edastatud kaebuses seisid 17 töötaja kaebused seoses firma ohtlike käitumismustritega, mis ei taga töötajate ohutust töökohas. Kaebuses kirjeldatakse, kuidas erinevatest Chicago McDonald'si esindustest laekub hädaabiliinile 911 päevas ligi 20 kõnet, ning et kiirtoidukett pole rakendanud piisavalt meetmeid, kaitsmaks oma töötajaid otsese vägivalla või selle tunnistajaks olemise eest.

USA Today ja NPR tõid välja, kuidas esile toodud juhtumite käigus on töötajate peale urineeritud, neid relvaga ähvardatud, märja põranda hoiatussildiga tümitatud, liputatud, ning ühel korral leidis töötaja McDonald'si vetsust ka laiba. Samuti on mitmeid töötajaid häirinud McDonald'si «Experience of the Future» («Tulevikukogemus») nime all tehtud sisedisaini muudatus paljudes esindustes, mis on külastajatele muutnud palju kergemaks kööki või töötajate aladele minemise. Sellele lisanduvad kaebused drive-in  teenindusakende disaini suhtes, mis lubavat liialt liberaalselt füüsilist kontakti teenindaja ja kliendi vahel. «McDonald's on täielikult läbi kukkunud vägivalda minimaliseerivate kaupluselahenduste disainimisel,» sõnas hagi peaadvokaat Danny Rosenthal, lisades et McDonald's pole omalt poolt teinud piisavalt oma töötajate jaoks, et nood oskaksid vägivalla puhkemisel adekvaatselt reageerida.

McDonald's esitas omalt poolt avalduse, milles kinnitas, et firma võtab väga tõsiselt oma töötajate turvalisuse küsimust ning kavatseb edaspidigi investeerida koolitustesse, mis peaksid tagama turvalisema keskkonna nii klientide kui ka töötajate jaoks.

Sonia Acuna, üks hagejatest ja varemmainitud laiba leidja, ei nõustunud aga McDonald'si väidetega. «McDonald's ei ole mulle kunagi pakkunud ohutuskoolitust ega tuge traumast ülesaamisel,» sõnas Acuna, toonitades et töötajad ei peaks end iga päev ohuolukordadesse panema pere äratoitmise nimel. «Seepärast me ka kaebame McDonald'si kohtusse – kuna meie jaoks on see elu ja surma küsimus,» kinnitas Acuna. Kolme aasta jooksul on USA Today andmetel USA meediast läbi käinud 720 McDonald'si esindustega seotud vägivallajuhtumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles