BRICi kuldajad on läbi

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viadukti ehitamine kiirteele Hiinas.
Viadukti ehitamine kiirteele Hiinas. Foto: SCANPIX

Eelmise kümnendi jooksul paigutasid investeerimisfondid Brasiiliasse, Venemaale, Indiasse ja Hiinasse, mis on tuntuks saanud lühendina BRIC, 70 miljardit dollarit tänu millele on nende riikide aktsiaturud kerkinud neli korda rohkem kui USA börsid.

Investeerimispank Goldman Sachs, kes võttiski termini BRIC esimesena kasutusele, ütles, et nende suurimate arenevate riikide parimad päevad on läbi, kirjutab Bloomberg.

Sel aastal on nendesse riikidesse investeerinud fondidest võetud välja 15 miljardit dollarit, mille tõttu on indeks MSCI BRIC kukkunud 24 protsenti.

Järgmisel aastal võib indeks langeda veel 20 protsenti, arvab Briti suurpanga HSBC privaatpangandusüksuse Aasia investeeringute juht Arjuna Mahendran. Tema sõnul toimub suurem osa langust aasta esimesel poolel. Võrreldes USA-ga pole nende riikide ettevõtete kasumid nii head, sest palgad kasvavad ja intressid kerkivad ning rahapoliitika lõdvendamise mõjusid näeme parimal juhul järgmise aasta teisel poolel.

Kõigi nelja riigi sisemajanduse kogutoodangute kasvud olid eelmises kvartalis kahe aasta aeglasemad ning Goldmani hinnangul on kiireima kasvu aeg möödas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles