VTA: järelproovide mittevõtmine ei kinnita M.V.Wooli toodete ohutust (5)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Kalatootja M.V.Wool juht Mati Vetevool.
Kalatootja M.V.Wool juht Mati Vetevool. Foto: Mihkel Maripuu

Kalatootja M.V.Wooli teatel võttis veterinaar- ja toiduamet (VTA) Harku tehases positiivse listeeriaproovi kuu aega tagasi, kuid pole siiani teinud kordusproove, mida tuleks teha positiivse leiu puhul. VTA teatel pole järelproovid nende protseduuride juures nõutavad ning ettevõttele kehtib listeeria osas nulltolerants.

«VTA prioriteet on ohutu toit ning kuna järelproove ei ole võetud, siis sellega kinnitab VTA toidu ohutust,» ütles M.V.Wooli nõukogu esimees Meelis Vetevool pressiteate vahendusel.

VTA kommunikatsioonispetsialisti Riina Kallase kinnitusel kehtib ettevõttele listeeria suhtes nulltolerants. «See tähendab, et listeeriat ei tohi esineda ettevõttest väljaminevates toodetes. Ettevõte ise võtab igapäevaselt igast tootepartiist proovid ja saadab nende tulemused ka ametile teadmiseks,» ütles Kallas.

VTA tuvastas 23. oktoobril, puhastuse järgselt MV.Wooli tehastes listeeriabakteri toodetes ja tootmises. «See näitas, et puhastus ei olnud piisav. Järelproovid ei ole nende protseduuride juures nõutavad. Amet teeb otsuse ettevõtet puudutavate järgnevate meetmete osas lähiajal,» ütles Kallas.

Amet tuletab meelde, et käitleja vastutab toidu ohutuse tagamise eest. Turuleviidav toit peab olema ohutu inimese tervisele ja olema nõuetekohane.

Meelis Vetevoolu sõnul pole käesoleva aasta aprillist kontrollkäikude tulemusena M.V.Woolis tuvastatud ühtegi piirnormi 100 ühikut ületavat tulemust ning üksikud esinenud leiud on jäänud alla 10 ühiku. «Seega tekib küsimus, kas VTA eesmärk on toiduohutus või tegu on tõsise sekkumisega ettevõtte majandustegevusse,» märkis Vetevool.

Eestis on tänavu olnud 15 listeeriasse haigestumist, kuid mitte ühtegi tüvega, mida on leitud M.V.Wooli tehasest. Lisaks on VTA meedias kinnitanud, et tarbijateni jõudev toit on ohutu ning Eestis ei ole tänavu ükski inimene haigestunud listeeriabakterist ST1247, mida on seostatud M.V.Wooliga.

«M.V.Woolis vahetult peale suurpuhastust võetud proovid ei näidanud listeeriabakteri esinemist. Kaks päeva hiljem, 23. oktoobril võetud proovides esinenud bakter pärines sisseostetud värskest kalast, mida kinnitasid ka terviseameti ja VTA proovid. Kuid amet ei ole teinud M.V.Woolis kuu aja jooksul mitte ühtegi listeeriaproovi. Viimaseid, 23. oktoobril võetud proove, ei ole senimaani sekveneeritud ning ei ole teada, mis bakteritüvega on tegemist,» ütles Vetevool.

29. oktoobril maaeluministeeriumis toimunud toiduohutuse ümarlaual kinnitasid nii terviseamet kui ka VTA, et kuna 2019. aastal ei ole Eestis registreeritud ST1247 põhjustatud listerioosijuhtumeid, siis see viitab M.V.Wooli poolt rakendatud meetmete asjakohasusele. Seega reaalset ohtu, mida ST1247 võiks põhjustada inimese tervisele ja elule, praegu ei eksisteeri.

M.V.Wool esitas 13. novembril VTA-le tegevuskava, mis näeb ette tootmise peatamist Harku tehases 15. jaanuaril 2020 ning Vihterpalu tehases 5. veebruaril 2020. Kava näeb ette klientide teavitamist minimaalselt üks kuu ette ning sellega seoses teatud toodete tarne peatamist antud perioodiks.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles