Maailma parim aktsia kaotas ühe hommikuga 98 protsenti oma väärtusest

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Hongkongi börs
Hongkongi börs Foto: Caro / Andreas Muhs/Caro / Andreas Muhs

Hongkongi börsil noteeritud marmorikaevanduskompanii ArtGo kaotas eile hommikul 98 protsenti oma väärtusest ning aktsionäride varast kadus 5,7 miljardit dollarit pärast seda, kui mõjukas investeerimisfirma MSCI loobus aktsia lisamisest ühte ettevõtte arvutatavast aktsiaindeksist.

Päev varem oli The Wall Street Journal kirjutanud ettevõttest kiiduloo, sest selle aktsia hind oli sellel aastal kerkinud 40 korda.

Kaks nädalat varem teatas MSCI, et plaanib lisada ArtGo aktsia oma aktsiaindeksisse MSCI China Indeks. Indeksisse lisamine on ettevõtetele oluline, sest siis peavad väärtpaberit ostma indeksi liikumist järgivad indeksifondid ja börsil kaubeldavad fondid.

Kuid neljapäeval teatas MSCI, et loobus aktsia indeksisse lisamise plaanist pärast ettevõtte analüüsimist ning  turuosalistega suhtlemist väärtpaberi investeerimisväärsuse üle.

Juba septembris hoiatas aktivistinvestor David Webb, et aktsia puhul on tegemist mulliga ning sellega manipuleeritakse, lisades, et ta on sellest kirjutanud ka Hongkongi väärtpaberituru järelevalvele, kirjutab The Wall Street Journal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles