Iraani revolutsioonikaart kiitis relvajõude protestide mahasurumise eest

Copy
Iraanis kütusehindade järsust tõstmisest põhjustatud rahutused.
Iraanis kütusehindade järsust tõstmisest põhjustatud rahutused. Foto: SIPA / SCANPIX

Iraani revolutsioonikaart kiitis relvajõude «mässajate» vastu aegsasti tegutsemise eest ja teatas täna, et pärast mitut päeva rahutusi on olukord riigis taas rahulik.

Meeleavaldused algasid reedel, mõni tund pärast seda, kui võimud tõstsid kütusehinda kohati kuni 200 protsenti. Autojuhid blokeerisid Teheranis teid ja rahutused levisid ka teistesse linnadesse. Pahane rahvas süütas tanklaid, ründas politseijaoskondi ja rüüstas poode.

«Bensiinihinna tõstmisest tingitud vahejuhtumid, suured ja väiksed, leidsid aset peaaegu sajas Iraani linnas,» teatas revolutsioonikaart.

Teates lisati, et rahutused peatati vähem kui ööpäevaga ja mitmes linnas 72 tunniga, kuivõrd relvajõud tegutsesid targalt ja kiiresti. «Mässuliste liidrite vahistamine aitas olukorda märkimisväärselt rahustada,» lisas revolutsioonikaart.

Internet oli täna viiendat päeva järjest pea täielikult kinni.

Kuigi Iraani ametnikud on kinnitanud viie inimese hukkumist, nende seas kolm surnuks pussitatud julgeolekutöötajat, on ÜRO inimõigusbüroo mures kuulduste pärast, et lahingmoona kasutamine tõi kaasa märkimisväärse arvu inimohvreid. Amnesty Internationali teatel on hukkunud vähemalt üle saja meeleavaldaja ja võimalik et lausa 200. Internetisulu tõttu on verevalamise tegelikku ulatust keeruline hinnata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles