Hoiatus: kelmid petsid Pärnu mehelt välja 150 000 eurot

BNS
Copy
Petis
Petis Foto: Elnur Amikishiyev/PantherMedia / Elnur Amikishiyev

Investeerimisteenust pakkunud kelmid petsid Pärnumaal elavalt mehelt välja üle 150 000 euro.

Politsei sai kolmapäeval teate, et end investeerimisteenuse pakkujana esitlenud ettevõte pettis Pärnumaal elavalt mehelt välja esialgsetel andmetel üle 150 000 euro, mida mees erinevatel aegadel kelmide kontole kandis, teatas Lääne prefektuuri pressiesindaja neljapäeval BNS-ile.

Kelmusega tekitatud täpne kahjusumma on selgitamisel.

Kelmid on saanud ligi kaks miljonit eurot

BNS kirjutas septembris, et selle aasta esimese kaheksa kuuga registreeris politsei- ja piirivalveamet (PPA) kokku 107 investeerimiskelmuse juhtumit, mille kogukahju ulatub 1,86 miljoni euroni, suurem osa kannatanuid elab Tallinnas ja keskmine kahju kuriteo kohta moodustas 11 000 eurot.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre rääkis toona, et sageli pöördutakse politseisse alles mitu kuud pärast kahju saamist, kuna inimesed arvavad, et nende raha «töötab» ja justkui toob tulu. «Inimesele luuakse vale ettekujutus, et tema investeeritud summad kasvavad ja nii üritavad kelmid ohvrilt pidevalt ka lisaraha juurde küsida. Alles siis, kui inimene soovib tagasi saada kasvõi esialgse summa, selgub, et see ei olegi võimalik, mispeale inimene mõistab, et teda peteti ja ta pöördub politsei poole,» ütles ta.

Ole tähelepanelik ja järgi järgmisi nõuandeid

PPA ja TTJA paluvad inimesi enda vara hoidmise nimel järgida lihtsaid nõuandeid.

  • Kui sulle saabub investeerimispakkumine, mis lubab kiiresti suurt tulu, siis suhtu sellesse ettevaatlikult. Reeglina on selline kõne muukeelne ning «investeerimisspetsialistid» ei räägi eesti keelt.
  • Ära lae tundmatu «maakleri» palvel oma arvutisse programme, mis lubavad tal võtta üle pilti sinu arvutist – TeamViewer või AnyDesk.
  • Ära edasta «maaklerile» andmeid oma ID-kaardist, PIN-koodidest, infot muudest isikut tõendavatest dokumentidest, fotosid krediitkaardist jms.
  • Igasugune investeerimine ja laenu võtmine tähendab lepingu sõlmimist. Loe kindlasti läbi lepingu tingimused ja pööra tähelepanu võimalikele lisatasudele.
  • Ära tee ülekannet enne, kui oled kontrollinud konkreetse ettevõtte tausta.
  • Kui saad sellise kõne, lõpeta kõne kohe, blokeeri number ja anna sellisest kõnest teada PPA infoliinile 612 3000.
  • Kui oled saanud kahju, pöördu politseisse.
  • Hoiata palun sellest skeemist oma tuttavaid, sõpru ja pereliikmeid. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles