Maailma suurim naftatootja läheb lõpuks börsile (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Kohalikud töötajad plakati ees, mis reklaamib Saudi Aramco aktsiamüüki: araabiakeelsel plakatil seisab: «Saudi Aramco, peagi börsil».
Kohalikud töötajad plakati ees, mis reklaamib Saudi Aramco aktsiamüüki: araabiakeelsel plakatil seisab: «Saudi Aramco, peagi börsil». Foto: AMR NABIL/AP

Läinud nädalavahetusel teatas maailma suurim naftatootja Saudi Aram­co, et müüb aktsiate avalikul esma­pakkumisel (IPO-l) vaid 1,5 protsenti aktsiatest hinnavahemikus 30 kuni 32 Saudi riaali (8,10–8,64 dollarit) väärtpaberi kohta, mis teeb ettevõtte väärtuseks 1,6–1,7 triljonit dollarit. See on vähem kui kaks triljonit dollarit, mida Saudi Araabia kroonprints Mohammad lootis, kuid palju rohkem kui rahvusvaheliste investorite hinnang, mis jääb vahemikku 1,2–1,5 triljonit dollarit.

Pakkumishinna keskpunkti järgi tuleks IPO mahuks 25,6 miljardit dollarit, mis on kõrgem kui senine ajaloo suurim IPO, milleks oli internetihiid Alibaba emissoon 2014. aastal. Tõsi, sel teisipäeval alustas Alibaba 13 miljardi dollari suuruse aktsiamüügiga Hongkongi börsil.

Suur pettumus kuningakojale

Saudi Araabia oli aastaid maailma suurim naftatootja, andes kümnendiku maailma naftatoodangust, kuid viimastel aastatel on saudid Venemaale ja Ameerika Ühendriikidele napilt alla jäänud. Erinevalt kahest suurkonkurendist käitab saudide naftatootmist vaid üks ettevõte – Saudi Aramco. Peale tootmise monopoli tegeleb Aramco ka nafta töötlemise, naftakeemia ja paljude muude tegevusvaldkondadega, millest osa on naftatööstusest üsna kaugel.

Ettevõtte eelmise aasta kasum oli 111,1 miljardit dollarit, mis on ligikaudu kümme Eesti riigieelarvet. Selle aasta üheksa kuu kasum oli 68 miljardit dollarit, mis on juba rohkem kui Apple’il, kes on seni maailma kõige kasumlikum börsiettevõte, kogu eelmise aasta kasum kokku.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles