Politsei uuris, kuidas vald müüs Mart Järvikuga seotud firmale soodustingimustel maad (7)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Maaeluminister Mart Järvik.
Maaeluminister Mart Järvik. Foto: Tairo Lutter

Maaeluminister Mart Järviku (EKRE) nõunik Urmas Arumäe pidi tagasi astuma, kui tekkis küsimus toimingupiirangu rikkumises. Kuid «Pealtnägija» avastas, et sarnane küsimus saatis Mart Järvikut ka vallavanemana.

Nimelt uuris politsei, kuidas Järvakandi vald müüs Järviku endaga seotud firmale soodsatel tingimustel maad. Uurimine lõpetati ära karistusi määramata juhuslikult just enne, kui temast sai minister.

Politsei tähelepanu pälvis kõnekas episood. Nimelt ühel viimasel vallavalitsuse istungil enne valdade liitmist 20. septembril 2017 otsustati paljude punktide seas müüa Järvakandis aadressil Saeveski 5 vallale kuuluv kinnistu firmale Tulihein. Maatükk ei näe küll suurem asi välja, aga on Järvakandi mõistes väga heas asukohas – vaid kiviviske kaugusel vallamajast.

Asja tegi tähelepanuväärseks, et asula südames asuv 3100-ruutmeetrine krunt müüdi otsustuskorras ehk ilma enampakkumiseta.

Asja tegi lausa kahtlaseks, et firma Tulihein oli seotud vallavanem Järvikuga. Ettevõte kuulus tema pojale Mait Järvikule ja Mart Järvik ise oli üks juhatuse liige. Jäi mulje, et tegu on toimingupiirangu rikkumisega, sest Mart Järvik istus antud tehingus sisuliselt kahel pool lauda.

Iroonilisel kombel on tegemist sama etteheitega, mille alusel uuritakse praegu minister Järviku nõuniku Urmas Arumäe tegevust. Kui Arumäe puhul käivitati kriminaalmenetlus, siis Järviku tegevuse osas algatas politsei 2018. aasta novembris väärteomenetluse, mis lõpetati tänavu aprillis. Põhjus oli, et tehingu summa oli väike – vaid 2387 eurot. Seda, kas tegemist on õiglase hinnaga, ei suuda paraku keegi öelda, sest liidetud vallas ei leita selle kohta ühtegi dokumenti ega selgitust.

Järvakandis tegutsevad ettevõtjad, kes soovisid anonüümseks jääda, sest tahavad ka edaspidi vallas asju ajada, kinnitasid «Pealtnägijale», et kui nad teadnuks, et krunt müüki tuleb, oleksid nad kindlasti huvitatud, eriti nii soodsa hinnaga.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles