Malta ajakirjaniku mõrvaga seoses vahistati tuntud ärimees

Copy
Täna hommikul vahistatud Malta ärimees Yorgen Fenech.
Täna hommikul vahistatud Malta ärimees Yorgen Fenech. Foto: Jeremy Wonnacott / Malta Governmen / REUTERS / Scanpix

Malta politsei vahistas täna hommikul ajakirjanik Daphne Caruana Galizia mõrvaga seoses tuntud ärimehe Yorgen Fenechi.

Fenechile kuulub Dubais registreeritud ettevõte 17 Black Limited, mis Caruana Galizia väitel oli seotud Malta poliitringkondadega.

Ajalehega Times of Malta vestelnud pealtnägijate sõnul peatas relvastatud patrullpaat Fenechi luksusjahi, kui see oli lahkumas Vallettast põhjas asuvast Portomaso sadamast. Ärimehe vahistamist kinnitas ka Reutersi reporter.

Malta politsei pole seni operatsiooni kommenteerinud.

Meeleavaldajad mõrvatud ajakirjaniku Daphne Caruana Galizia fotodega korruptsioonivastasel meeleavaldusel Vallettas läinud laupäeval.
Meeleavaldajad mõrvatud ajakirjaniku Daphne Caruana Galizia fotodega korruptsioonivastasel meeleavaldusel Vallettas läinud laupäeval. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / Scanpix

Eile teatas Malta peaminister Joseph Muscat, et on valmis kaaluma armu andmist mehele, keda kahtlustatakse Caruana Galizia mõrva tellimisel vahemeheks olemises. Valitsusjuhi sõnul kaaluks ta armu andmist, kui muu hulgas ka rahapesuga seotud kahtlusalune tunnistaks kohtus ning esitaks tõendeid, mis viitavad mõrva tellijale.

Korruptsioonivastase võitlusega tegelenud ajakirjanik ja blogija Caruana Galizia tapeti 2017. aastal autopommirünnakus.

Mõrva uurimine Maltal on saanud rohkelt rahvusvahelist kriitikat.

Fenech juhib äriühendust, mis võitis 2013. aastal Maltal suure energiahanke gaasiga töötava elektrijaama ehitamiseks. Ta tegutseb Tumas Groupi tegevjuhina ning on elektrijaamu käitava Electrogasi direktor.

Tema firma 17 Black Limited oli toodud lekkinud e-kirjades välja kui üks kahest peamisest sissetulekuallikast Panamas registreeritud firmadele Hearnville ja Tillgate, mille asutas peaministri kantselei konsultatsioonifirma Nexia BT ministrile Konrad Mizzile ning peaministri kantseleiülemale Keith Schembrile.

Endine opositsioonijuht Simon Busuttil ja Malta parlamendiliige David Casa on juba nõudnud ärimehe vahistamise valguses peaministri tagasi astumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles