Itaalia rahandus taas intensiivosakonnas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Monti
Mario Monti Foto: SCANPIX

10-aastaste Itaalia riigivõlakirjade tootlused tõusid taas üle kriitilise 7 protsendi piiri, sel nädalal tuleb Itaalial aga laenata kuni 20 miljardit eurot.

Tänane ja homne Itaalia võlakirjaoksjon on Euroopa rahanduse esimene suur eksam pärast seda, kui Euroopa Keskpank (EKP) jõulude eel panku 3-aastaste laenudega kostitas.

Itaalia – maailma suuruselt kolmas võlakirjaturg – on paljude investorite silmis eurokriisi baromeeter. 2012. aasta algab Itaaliale kurjakuulutavalt, juba esimese kvartaliga on tarvis leida enam kui 100 miljardit eurot värsket laenuraha.

Täna on Itaalia eesmärgiks hankida lühema tähtajaga võlakirjadega kuni 11,5 miljardit, homme aga pikemate abil 5-8 miljardit eurot.

Oksjoni eel paiskusid 10-aastaste võlakirjade tootlused taas üle 7 protsendi, mis analüütikute hinnangul ei ole jätkusuutlik. Sellised tootlused saatsid Kreeka, Iirimaa ja Portugali abipakettide järele.

Mõned Euroopa poliitikud, eesotsas Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozyga, näevad EKP poolt pankadele pakutud 3-aastastes laenudes aga kuldset võimalust: viimased peaksid nüüd valitsusi toetama.

Nn «Sarkozy diil» oleks selline, et kui pangad saavad laenata EKP käest 1 protsendiga raha, võiksid nad selle teoreetiliselt 6-7 protsendiga Itaalia riigivõlakirjadesse investeerida.

Vahetult enne seda, kui Euroopa pangad EKP laenu kallale lasti, haarasid nood päris jõuliselt Hispaania riigivõlakirju. Analüütikute hinnangul hankisid pangad endale niiviisi tagatist laenude võtmiseks.

Samas leiavad analüütikud, et kui Itaalia ja Hispaania pangad välja arvata, ei tohiks finantsasutused Sarkozy diiliga kaasa minna. Paljud, näiteks BNP Paribas ja Deutsche Bank, on viimasel ajal väga häälekalt oma portfelle Itaalia ja ülejäänud perifeeria võlakirjadest tühjendanud.

Analüütikud osutavad ka USA maaklerfirma MF Globali oktoobrikuisele pankrotile – Itaalia ja Hispaania võlakirjadele panustamise tõttu – kui hoiatavale eeskujule: hoiduge riigivõlakirjadest.
Viimastel nädalatel on Itaalia laenukulud Hispaania omadest eristuma hakanud. Hispaania 10-aastaste tootlused kukkusid eile 3 baaspunkti jagu, Itaalia omad tegid aga 5-baaspunktise tõusu (tulemuseks vastavalt 5,35 ja 7,03 protsenti).

Itaalia on investorite hammaste vahel oma suure võlakoorma tõttu (1,9 triljonit eurot) aga ka reformide venimise pärast endise peaministri Silvio Berlusconi juhtimise all.

Kuid laenukulude kerkimisele ei ole suutnud piiri panna ka uus mittevalitud tehnokraatlik peaminister Mario Monti ja tema meeskond. Nimelt tekitab investorites hirmu summa, mille Itaalia tuleva aastaga kokku peab laenama: 350 miljardit eurot.

Nagu näha, peab Itaalia 2012. aastal korraldama võlakirjaoksjoneid vaat et iga päev. Ja võib seetõttu rappuda iga kord, kui turud kõiguvad.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles