Listeeria välismaal: USA köögiviljade tarnijad kutsusid tagasi sadu erinevaid tooteid

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Sajad Mann Packingu köögiviljatooted kutsuti listeeriaohu tõttu lettidelt tagasi.
Sajad Mann Packingu köögiviljatooted kutsuti listeeriaohu tõttu lettidelt tagasi. Foto: Mann's Fresh Vegetables

CBS News vahendas, kuidas ka välismaal ollakse listeeriaohuga kimpus. Nimelt on köögiviljade tarnijad Russ Davis Wholesale ja Mann Packing USAs ja Kanadas novembri algusest tagasi kutsumas sadu erinevaid köögiviljatooteid, millel lasub listeeriakahtlus. 

Ameerika Ühendriikide toidu- ja ravimiamet (FDA) ning Kanada toiduinspektsiooniamet käskisid ettevõttel Mann Packing Co., Inc. (ja nende tooteid tarnivatel ettevõtetel) tagasi kutsuda sadu pakendatud köögiviljatooteid, kuna testid andsid alust arvata, et nendes võib leiduda listeeriabaktereid. Mann on omalt poolt ametivõimudega koostööd teinud, teatades et nad mõistavad listeeriabakteri ohtlikkust. Küll aga teatas firma, et seni pole ühtegi haigusjuhtumit seoses kahtlusaluste toodetega registreeritud. 

Firma soovitas tarbijatel ostetud ja ohunimistussse kuuluvad tooted igaks juhuks ära visata sobivatesse prügikonteineritesse. 

USA haiguste kontrolli ja tõrje keskuse (CDC) andmetel on listerioosi näol tegemist ohtliku haigusega, millesse nakatub USAs igal aastal hinnanguliselt 1600 inimest, kellest ligi 260 jaoks lõppeb nakatumine surmaga. Kõige rohkem on listerioosist ohustatud rasedad naised ja imikud, vanurid ning nõrga immuunsüsteemiga inimesed. Terve immuunsüsteemiga inimeste jaoks ei tohiks listerioos teoorias päris surmavat ohtu kujutada, kuid sellega käivad kaasas äärmiselt ebamugavad nähtused, nagu kõrge palavik, tugevad peavalud, lihaskangus, iiveldus, kõhuvalud ja kõhulahtisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles